latinica  ћирилица
25/07/2018 |  17:10 ⇒ 26/07/2018 | 09:18 | Аутор: РТРС

На мети групе "Правда за Давида" и покојни генерал ВРС Новица Симић и његова породица!

Политизација групе "Правда за Давида" као да достиже врхунац. Након испада оца трагично страдалог Давида, Давора Драгичевића, који је прије неколико дана рекао да се не противи промјени назива Републике Српске и њених институција, а потом запријетио убиством дјеци Милорада Додика и Жељке Цвијановић, на ред је стигао и син генерала хероја Републике Српске Новице Симића.

Очигледно, замјере му то што не дијели политичке ставове Групе и што је на његовом порталу "frontal.rs" објављен текст у којем је то недвосмислено написано. И у овом случају Група "Правда за Давида“ примијенила је често истицано гесло "Ко није с нама, саучесник је у убиству".

Када је, у мају, на конференцији за медије у Београду водећим људима Групе "Правда за Давида" наша новинарка поставила питање које им се није свидјело, умјесто одговора, добила је увреде.

"Јесте ли ви нормални? Што постављате такво питање? Три сата након нестанка сам то знао? /Тако сам чула/ Ви сте тако чули? И ја сам свашта чуо", рекао је Драгичевић.

"На јавном сервису раде приучени новинари који су завршили историју и георафију. Да сте ви права новинарка, госпођо драга, радили бисте истраживачко новинарство да нешто сами откријете, не бисте постављали оваква питања оцу који је изгубио сина", категорична је Даниела Ратешић Дошен, активисткиња Групе "Правда за Давида".

Већ сутрадан, на Тргу Крајине у Бањалуци, о нашој колегиници су изговорене још погрдније ријечи.

"И да будем јасна, није она дошла за ове власти. Она је новинар постала за вријеме претходне власти, која је то исто радила. Преко кревета је долазила до...", рекла је Ратешић Дошен.

Слично пролазе сви који не мисле као активисти Групе "Правда за Давида".

Увреда није поштеђен ни Данијел Симић, оснивач портала на којем је објављен текст насловљен "Давор Драгичевић заговара пренос надлежности са Српске на БиХ".

Аутор се позвао да Даворове ријечи да ако Српска не жели да ријеши случај смрти његовог сина, то ће учинити Босна и Херцеговина.

Услиједио је одговор на фејсбук-страници Групе. Крајње увредљив. С профила Давора Драгичевића.

Оклеветан је и вишеструко одликовани херој Одбрамбено-отаџбинског рата генерал Новица Симић. Није поштеђена ни његова супруга.

"Док је Давор као момак узео пушку, бранио и стварао ту исту Републику Српску, за коју га данас оптужују да је урушава, док је био рањен и једва живу главу извукао, отац Данијелов је био генерал у дубокој позадини у Бијељини, одакле је младе момке као што је Давор слао на прву линију фронта, гдје су остајали без дијелова тијела, а често и без главе. Данијелова мајка је радила у санитетском батаљону, узимала новац и ослобађала од војне обавезе ратне профитере и оне који су имали новац да плате да не иду на фронт. Што каже наш народ, не пада ивер далеко од кладе", наводи се на фејсбук страници Групе "Правда за Давида".

Јунаштво војсковође Симића, између осталог, забиљежено је и нашом камером. На снимку, под хицима непријатеља из тек ослобођене Модриче, тадашњи пуковник, шаље једну од најишчекиванијих порука - У инкубаторима бањалучког породилишта бебе више неће умирати.

"Модричу су данас ослободиле комбиноване јединице Првог Крајишког корпуса, и овим пожелиле да честитају празник свим Србима у свијету. Овим је Коридор за Југославију успостављен. Пут је слободан. Сретно!", говорио је тада генерал Новица Симић.

Да је командант Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске Новица Симић војне операције планирао и изводио далеко од позадине, на првим борбеним линијама, подсјећају и његови саборци из Посавине. Колико га цијене породице погинулих бораца потврђује и спомен-соба у којој је портрет команданта Симића на централној позицији.

"Новица Симић је био наш командант, командант Корпуса од првог дана. Био је и велики човјек и велики команднат. Све најбоље могу рећи о њему", истакао је Марко Лазаревић, секретар Организације породица погинулих бораца општине Пелагићево.

"Сам доказ ти је да је водио пробој Коридора, да је водио Источно-босански корпус, а да нико ништа није лоше урадио, да није покретнут ниједан поступак по питању ратних злочина", каже Јован Ерлетић, предсједник Борачке организације општине Пелагићево.

Син послијератног команданта Војске Републике Српске Новице Симића, Данијел каже да му смета што је Група Правда за Давида прокламовала принцип да ко не подржава политичке ставове Давора Драгичевића саучествује у злочину.

Очекивао је, каже, да он буде мета напада. Није му јасно зашто су оклеветани родитељи.

"Да је ово писао Давор Драгичевић, ја бих то могао и да схватим и да разумијем због тешког менталног стања у којем се налази. Али, с обзиром на то да је ово урадио неко други, с неким другим разлозима, ја ћу потражити од једине полиције у коју имам повјерење да утврди ко су тачно клеветници који су изговорили те ријечи", категоричан је Данијел Симић, оснивач портала "Фронтал.рс".

Полиција Републике Српске непрестано је на мети Групе "Прaвда за Давида".

Прије него што су се обрушили на један од симбола Одбрамбено-отаџбинског рата генерала Новицу Симића, Давор Драгичевић је рекао да му је свеједно хоће ли се држава звати Република Српска или Босна и Херцеговина.

Поручио је и да, ако Радио-телевизија Републике Српске жели да опстане, да ће морати да промијени име.

Група је слала писма високом представнику и амбасадама у Републици Српској ненаклоњених држава.

Послије ових политичких ставова, посудићемо пасус из критикованог Фронталовог текста "Није ли крајње вријеме да се здравомислећа јавност Српске запита куда води оваква реторика, на чији наговор и с којим циљем се изговарају овакве поруке?"