latinica  ћирилица
26/07/2018 |  19:50 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Додик у Брчком присуствовао освештању звона и крстова Храма

У Поповом Пољу код Брчког, владика зворничко-тузлански Фотије, освештао је звона и крстове храма, посвећеног Светом Архангелу Гаврилу. Кум звона овога храма, који ће бити први манастир на простору Дистикта, био је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Градња храма посвећеног Светом Архангелу Гаврилу у Поповом Пољу код Брчког, започета је на инцијативу мјештана. Ријеч је о монументалној грађевини, чији је звоник висок 33 метра.

"Један манастир је стално мјесто, присуства Божијега и стлано присутне молитве. Надам се да ће овај крај добијајући свој манастир, доботи своје духовно сједиште", рекао је епископ зворничко-тузлански Фотије.

За предсједника Милорада Додика, који ће донирати 55.000 марака за кумство манастирским звонима, градња овог храма представља саборност српског народа.

"Веома је важно, када почнемо да брзо завршимо, и да покажемо нашу снагу. Јер управо, брзи завршетак овог манаситра, јесте показивање нашег идентиета овдје", истакао је Милорад Додик, предасједник Републике Српске.

Село Попово Поље, налази се на граници између Дистрикта Брчко и Бијељине. Изградњи храма сви помажу од мјештана, до српских представника у закодованој и извршној власти, па и грађани других вјероисповијести.

"Ми имамо заиста добру сарадњу са СПЦ, са КЦ и Исламском вјерском заједницом. Мислим да о тој мисији СПЦ свједочи и чињеница да смо ми данас имали и ктитора, који је припадник и друге вјероисповијести", навео је Синиша Малић, градоначелник Дистиркта Брчко

За мјештане Поповља Поља, изградња храма је круна њиховг постојања.

"Жеља ми је била, једног дана овдје да се направи храм. То сам говорио својој мајци, мајка је говрила да је то немогуће", коментаришу мјештани.

Мјештани Поповог Поља одавано очекују овакво здање, које врло репрезнетативно за овај дио, односно за источни дио Брчко Дистиркта.

Како је и потрврдио владика Фотије, храм у Поповом Пољу, биће манастир. Након изградње, остаје још да се у њему формира манастирско братство, које ће оплеменити духовни живот овог краја.