latinica  ћирилица
27/07/2018 |  15:43 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Мали број воћара у Семберији и Мајевицама заштитили засаде противградним мрежама

Нестабилно вријеме са пљусковима и градом, овога љета задало је доста посла противградној заштити. Мали број је воћара на подручју Семберије и Мајевице који су своје засаде заштитили противградним мрежама, али већина оних који живе од воћарства, ипак планирају ову врсту заштите, без обзира на велике цијене.

На имању породице Милошевић у угљевичком селу Тутњевац противградна мрежа постављена је прошле године у воћњаку површине 14 дунума.

Инвестирали су 27.000 КМ, али добри и сигурни приноси јабука помоћи ће да се уложени новац врати. Подршку у износу од 20 одсто уложеног новца добили су од Министарства пољопривреде.

"Што се тиче инвестиције у противградну мрежу, то је нешто што се сматра саставним улагањем у савремене воћне засаде, првенствено због јабуке која брзо почне да враћа све уложено", прича Дарко Милошевић, воћар из Тутњевца.

И у неким семберским воћњацима почела је припрема за постављање противградне мреже.

Радо Његић из Дворова заштитиће прво млади воћњак површине два и по хектара, до кога је раније довео и воду и струју, али зна да ће се све инвестиције исплатити, јер су и приноси добри.

Пољопривредници и ове године могу рачунати на подршку Министарства пољопривреде Републике Српске када планирају инвестиције у заштити од града.

"Од 15 одсто за некомерцијална, и 30 одсто за комерцијална газдинства, мјеру набавке противградних мрежа, стубова и сајли за противградне мреже за јабучасте, јагодасте и коштичаве воћне врсте", рекла је Сања Нинковић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде Српске.

Значај противградних мрежа је веома велики јер оне поред заштите од леда штите воћњаке и од прејаког сунчевоог зрачења, високих температура, напада неких врста инсеката и појачавају искористивост пестицида.