latinica  ћирилица
29/07/2018 |  17:31 ⇒ 30/07/2018 | 09:12 | Аутор: РТРС

Колико се миграната у овом тренутку налази у БиХ?

Нико не зна тачан број миграната који се у овом тренутку налазе у БиХ. Свакодневно стижу информације да пролазе кроз Републику Српску, од Раче и Бијељине, до Требиња, па све на запад до Новог Града и границе са Хрватском.

Према званичним информацијама регистровано је њих најмање 9000. Нерегистрованима нико не зна број. Медицинске контроле не пролазе, а иако су многи упозоравали на ово што ће се догодити, власти у Сарајеву су затварале очи.

Многи би рекли да затварају и данас, да је одговор на евидентну кризу млак и безнадежан. А подсјетимо да је само два и по мјесеца раније , на тврдњу предсједника Српске Милорада Додика да нам слиједи велика мигрантска криза и опасност од промјене демографске слике, предсједник СДС-а Вукота Говедарица говорио:

"Мислим да то питање у принципу није у оној најзначајнијој мјери затекло БиХ".

Ово је понављао и његов министар безбједности Драган Мектић, који је прво тврдио да нема кризе, па да неће правити кампове у БиХ, да би прије само неколико дана изјавио:

"Морам да кажем да ми се ни жица не гади".

Мигрантска криза требало је да добије свој одговор још прије неколико мјесеци. Међутим, уљуљканост како је све под контролом, како нема ширења кризе, јер неки желе да зараде политичке поене на упозорењима и те како се вратило као бумеранг бх властима. Која је, по оцјени многих, управо на овом питању показала сву своју неспособност. 

"Зато смо ми тог става да заједно са колегама из ДНС-а да због новонастале мигрантске кризе и свих осталих негативнсоти које је производио Драган Мектић, забављујући Бошњаке, јер је причао ружно о Републици Српској и њеним институцијама, да сноси одговорност и буде смијењен", истакао је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Категорично противљење смјештају миграната на подручју Српске и даље је став владајућих власти из Републике Српске. На жалост чини се да се прогнозе предсједника Републике Српске о постојању опасности промјене демографске слике обистињују. Настојања власти БиХ да се мигранти смјесте у српска повратничка села, очигледно су први корак ка томе. 

"Ми не желимо да овдје неспособна власт и да поједници креирају нека будућа рјешења и одбацујемо политике које иду за тим да се на просторима гдје су Срби били у Федерацији сада покушавају направити мигрантска насеља. А ми читамо и разумијемо да је то трајно насељавање људи који треба етнички да очисте Србе са тих простора", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

А као што смо већ и могли и чути, за српске повратнике у Федерацији БиХ-а, настојања да се на овим локацијама смјесте мигранти, јасна су порука, да се са огњишта могу селити, што ће како су рекли, бити приморани и учинити, поново. Не по први пут и не својом вољом. Јер, оправдано је питање - да ли је заштита интереса српског народа, за српске представнике на највишим нивоима власти у БиХ-а уопште приритет.