latinica  ћирилица
30/07/2018 |  16:08 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Све више предузетничког духа код жена у семберским селима

У посљедње вријеме буди се предузетнички дух код жена у семберским селима које су одлучиле да искористе средства за самозапошљавање. Стоја Марковић, са супругом и троје дјеце, уз помоћ кредита покренула је производњу шампињона. Завод за запошљавање помоћи ће им да прошире и региструју посао.

По струци је прецизни техничар, а стицајем околности постала је стручњак за производњу шампињона.

Прије седам година кренула је од једне подрумске просторије, а сада шампињоне узгаја на 300 метара квадратних.

Органска производња је захтјевна, али завољела је овај посао који јој омогућава и да је стално са породицом.

"Процес производње траје око 35 дана. Прво брање се дешава за 21 дан. Након што се обере, ради се залијевање, нако седам дана слиједи друго брање", истиче Стоја Марковић.

Додатни приход претворила је у бизнис, који ће проширити уз помоћ 5.000 КМ за самозапошљавање.

"Имам два гајилишта која сам успјела да направим донекле, да их доградим, да покушам да идем даље. У плану сам да се ширим даље. Видим излаз у овоме, може се радити, Бијељина је велико тржиште увијек се тражи производ више", појашњава Марковићева.

Да женско предузетништво у селима узима замах потврдили су нам и у бијељинској Филијали Завода за запошљавање.

"Ријеч је о тешко запосливој категорији жене које су остале на селу, које су углавном посвећене послу домаћице. Неће бити само жене већ читаве породице и њихови мужеви који раде или не раде и дјеца". каже Синиша Кајмаковић, руководилац бијељиснке Филијале Завода за запошљавање.

Стоја Марковић 24 часа бдије над шампињонима. У призводњи, паковању и испорукама производа учествује цијела породица – супруг, који је иначе запослен и троје дјеце.Нису их поколебале ни поплаве прије четири године које су им све однијеле.

Кредитно су се задужили и обновили производњу. Стоја поручује - посла има ко хоће да ради - битна је добра идеја, труд, упорност и одрицање и на крају се исплати.