latinica  ћирилица
31/07/2018 |  07:58 ⇒ 12:14 | Аутор: sputniknews.com

Лондон не допушта расправу о Космету у СБ УН

Велика Британија, која од 1. августа преузима предсједавање у Савету безбједности Уједињених нација, намјерава да спречи да се током августа одржи редовна седница о ситуацији на Косову и Метохији, пишу "Новости".

То би било први пут да се на Ист Риверу о овој теми не дискутује у тромјесечном интервалу, наводи лист.

Према сазнањима "Новости", тренутно се води расправа о програму рада СБ за наредни месец и Лондон није кандидовао тему за КиМ, а и неће, јер сматрају да је стање у српској јужној покрајини добро и да за то нема потребе.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је то очекивано и да је очигледно да Велику Британију "не интересује српски став".

"То је за нас јасна порука", истакао је Дачић за "Новости".

Извори листа тврде да се томе жестоко противе Кина и Русија, а исход ове дипломатске битке требало би да буде познат до краја ове недјеље.

Без обзира на то генерални секретар УН Антонио Гутереш свакако припрема редован тромјесечни извештај о КиМ, преноси Танјуг.

Претходна сједница посвећена КиМ била је 15. маја и већ тада је Београд дошао до информација да ће Велика Британија покушати ово питање да скине са дневног реда када буде на челу СБ УН.

Пошто су сада ријешили да то спроведу у дјело, Србија је послала упозорење да ће овај чин третирати као антисрпски акт, пишу "Новости".

Међутим, према наводима листа, ако у августу не буде било расправе о Косову, могло би се лако догодити да расправа изостане и у септембру, јер тог мјесеца предсједава Америка.

Извјештаји генералног секретара УН о стању у јужној српској покрајини су по Резолуцији СБ 1244 обавезни, али се у њој не прецизира колико често треба да се подносе, већ се указује да то треба да буде у одговарајућим временским интервалима, напомиње лист.

Британци, као и друге западне земље (Сад, Холандија, Шведска), већ дуже истичу да сједнице СБ о КиМ треба да се прориједе.

Како је утврђивање дневног реда техничко, а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином.

То значи да руски и кинески глас имају исту тежину као и остали, а међу 15 чланица које тренутно чине СБ УН самопроглашено Косово је признало њих девет.