latinica  ћирилица
31/07/2018 |  10:10 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Производња млијека у Републици Српској у сталном порасту

Производња млијека у Републици Српској у сталном је порасту, у јуну су мљекаре од произвођача откупиле 8. 235 тона сировог млијека, што је за 4,1 одсто више у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Важан удио у производњи млијека има и Чедомир Боројевић из Тишине, код Шамца, који дневно испоручи и до 4.500 литара млијека. Високу млијечност крава постиже квалитетном исхраном и примјеном савремених технологија у производњи млијека.

На фарми је 140 музних крава које дневно дају око 30 литара млијека високог клвалитета. Уз избалансирану и нутритивно вриједну сточну храну коју сам производи, увођење информационог система који прати све параметре исхране, здравља и млијечности краве, Боројевићу је омогућило индивидуалну бригу о сваком грлу, што је знатно унаприједило производњу.

"Систем се зове Афи-милк и надоградња Афи-лаб. Значи, систем је био први такве врсте у Европи и ја са поносом могу рећи да је то допринијело да моја укупна производња досегне оно што сам ја данас. Просјечна производња по крави за прошлу годину је 9.650 литара", рекао је произвођач млијека из Тишине код Шамца Чедомир Боројевић.

"Појединачно сваку краву пратимо сваки дан, да знамо колико млијека даје дневно, колико је то на мјесечном нивоу, колико на годишњем нивоу, колико збирно за шталу на бази тога да прилагодимо оброк. Поред тога имамо податак о квалитету млијека, о млијечној масти, о протеину, броју микроорганизама, соматских ћелија", навела је стручни сарадник Министарства пољопривреде Радмила Цвијић.

Квалитетна биљна храна важан је фактор у производњи млијека. За потребе исхране 425 говеда на фарми, Боројевић обрађује 170 хектара ораница, а бави се и производњом концентроване сточне хране.

"Овдје је присутна производња цјелокупне кабасте сточне хране и готово да кажемо свих компоненти за концентровану сточну храну, изузез неких минерала и примјеса које морају да садрже ти концантрати. Управо висока производња сточне хране по ниској цијени омогућава му изузетно рентабилну производњу", истакао је руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Добој Драгиша Марковић.

Важан фактор у озбиљној пољопривредној производњи јесте и подршка ресорног министарста у виду подстицаја и субвенција, као и сарадња са стручном савјетодавном службом. Уз такву подршку могући су и одлични резултати - са фарме лидера региона у производњи млијека у првој половини године мљекари је испоручено 707 хиљада литара млијека.