latinica  ћирилица
01/08/2018 |  08:36 ⇒ 08:43 | Аутор: РТРС

Више од хиљаду умјетника у Нишу

Поред музичког програма фестивал "Нишвил" овог љета посјетиоцима нуди филмски самит, позоришне представе, ликовни програм и представљање књига.
Нишка тврђава (фото: nemagreske.com) -
Нишка тврђава (фото: nemagreske.com)

Више од 250 програма на двадесетак сцена, уз учешће више од хиљаду извођача из земље и иностранства биће одржано на предстојећем "Нишвилу". Фестивал на Нишкој тврђави ове године трајаће од 3. до 12. августа, а главни – музички дио програма почиње 9. августа, саопштио је директор "Нишвила" Иван Благојевић на сусрету са медијима. "Нишвил" се овога пута одржава под слоганом "Фестивал фестивала", с обзиром на то да, поред добро познатог концертног и ди-џеј програма, представља публици и друге умјетничке форме.

Благојевић је из музичког програма издвојио наступе једног од најцењенијих реге састава "Inner Circle" и чувеног америчког саксофонисте Кенија Герета 9. августа. Дан касније посластица за публику биће концерти некадашњег бубњара Мајлса Дејвиса и Џорџа Бенсона – Омара Хакима са Рејчел Зи, односно састава "Менхетн трансфер" који је овенчан са чак десет Греми награда.

За 11. август на Нишкој тврђави резервисани су концерти британског састава "Мат Бјанко" и америчке певачице Нине Симон која ће наступом обиљежити 85 година од рођења своје мајке, легендарне Нине Симон. Затварање "Нишвила" биће у знаку свирки "Џипси кингса" и "Блек арт џез колектива".  

Добитник традиционалне награде за животно дело коју фестивал додељује истакнутим домаћим џез уметницима ове године јесте наш славни бубњар Лазар Тошић. Некадашњи члан Београдског биг бенда и секстета Марковић – Гут, који је наступио и на првом "Нишвилу", одржаном 1995, казао је да је почаствован наградом за животно дјело:

– Наступићу 9. августа са својим квинтетом на "Нишвилу", а као специјални гост појавиће се трубач Марко Ђорђевић, најавио је Тошић, а трубач Фреди Станисављевић, из Биг бенда РТС-а, који ће, такође, бити на сцени, назвао је "Нишвил" правим подухватом:

– Тешко је организовати један добар концерт, а камоли довести хиљаду извођача. Када сам почињао каријеру пре 26 година уз Лазара Тошића веровали смо да ће захваљујући музици све ићи набоље, а да се бар нешто променило доказ је овај фестивал какав тада нисмо могли ни да замислимо.   

Благојевић је нагласио и како ће 12 младих домаћих бендова наступити пред директорима страних музичких фестивала, што је допринос "Нишвила” промовисању наше сцене у иностранству.

Поред театарског фестивала који се одржава другу годину заредом, и почиње 3. августа, уз учешће представа са четири континента, "Нишвил" обухвата и филмски самит на којем ће бити приказано око стотину остварења. Из филмског програма издвајају се српска премијера остварења о оперској диви Марији Калас, као и документарац "Liberation Daу", који прати историјски подухват чланова састава "Лајбах".

Филм, који ће бити приказан 5. августа, свједочанство је гостовања "Лајбаха" у Северној Кореји када су чланови ове групе постали први бенд са Запада који је свирао у овој земљи. Дан касније група "Лајбах" одржаће и концерт на Летњој позорници. 

"Нишвил" организује и ликовну колонију у којој ће учествовати двадесетак сликара и вајара, стрипораму, која ће окупити врсне домаће и стране стрип-цртаче, као и књижевне сесије на којима ће бити ријечи о спони књижевности и џеза.