latinica  ћирилица
01/08/2018 |  08:51 ⇒ 10:10 | Аутор: РТРС

На обуци са Ал Каидом!

Најмање тројица генерала Оружаних снага БиХ, од којих су неки и даље активни, као и неколико ниже рангираних официра, укључујући и најмање једног високопозиционираног званичника БиХ, похађали су током рата, 1993-1995, у граду Квета у Пакистану, курс њихове војно-обавештајне службе који је прошло више актуелних вођа Исламске државе, Ал Каиде и покрета Ел Нусра, укључујући и Халида Шеик Мухамеда, главног организатора напада на САД 11. септембра 2001. године.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

- Америчке тајне службе ухапсиле су Халид Шеик Мухамеда 2003. године у Пакистану, и он се од 2006. налази у бази Гвантанамо где му се пред војном комисијом, далеко од јавности, суди за организовање овог терористичког напада. Према обавјештајним подацима, он је овај курс похађао у исто време када и група која је стигла из Босне. Међутим, полазници из такозване Армије БиХ, не само што нису предмет инетересовања америчких обавјештајних служби, већ им је ова обука била кључна препорука у напредовању у служби. Ту обуку је прошао и Сифет Пождић, тада надкапетан, а данас генерал и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ који тврди да је откриће британског "Индипендента" да је минобацачку муницију произведену у Травнику, користила Исламска држава - открива за "Вести" стручњак из области борбе против тероризма Џевад Галијашевић.

Према његовим риејчима, група од 12 припадника тадашње такозване Армије БиХ, отишла је на обуку у Пакистан 1993. године на основу тајног плана који је иницирао и спровео у дело Алија Изетбеговић, да снаге Армије БиХ оснажи добро обученим војним кадровима који ће се тајно школовати или проћи специјалистичке курсеве искључиво међу земљама Блиског Истока које су биле и међу главним финансијерима његове политике током рата. Сви официри који су прошли курс у Пакистану касније су напредовали "космичком брзином", од капетана, па до генерала.

- Према мојим сазнањима полазници тог војно-објавештајног курса који су похађали и бројни припадници Ал Каиде су: капетан Махир Хамзић, надкапетан Сифет Поџић, данас генерал, надкапетан Неџад Ајнаџић, данас генерал, мајори Бајро Фејзић, Хајрудин Бејтић, Бего Дурић, Шефик Дркенда, Зијад Козић, Асим Шувалић, данас генерал, мајори Сенад Хаџић и Изет Спахић, те пуковник Фахрудин Агић - открива Галијашевић.

Према његовим ријечима, покушаји прикривања извоза оружја и муниције из БиХ Исламској држави је покушај да се за криминално понашање власти у Сарајеву и подршку терористима Ал каиде и исламске државе, окриве Република Српска и Србија.

- Генерал Поџић се није огласио на америчкој пропагандној телевизији Н1 ТВ када је терориста Енес Омерагић убио два недужна војника у Сарајеву или кад је терориста Нердин Ирић убио полицајца Ђурића на дужности, усред полицијске станице Зворник. Није Поџић реаговао ни када је припадник Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, у тунелу Салаковац, бацио пиротехничко средство под возило начелника штаба Заједничке команде Оружаних снага БиХ генерала Анте Јелеча, иначе Хрвата. Сада је показао сву беду сарајевске пропаганде. Нико нормалан не би могао говорити о вези предсједника Додика и Вучића са Енглезима, а поготово са новинарима изразито антисрпски орјентисаног Индепендента - наводи Галијашевић.

Срби излазе из Оружаних снага БиХ?!

Галијашевић поставља питање и шта би се догодило када би се Срби повукли из Оружаних снага, које парламентарно надзире Поџић.

- Ни Срби, а ни Хрвати не припадају војној доктрини пакистанских терориста и тајних служби које су обучавале Поџића кроз посебан терористички курс у Пакистану у војном кампу, у граду Квета.

Извор: www.vesti-online.com