latinica  ћирилица
01/08/2018 |  10:21 | Аутор: СРНА

Курц: Западни Балкан је међу пет приоритета за вријеме предсједавања ЕУ

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да је западни Балкан међу пет приоритета Аустрије за вријеме шестомјесечног предсједавања ЕУ, као и да је Аустрија спремна да подржи земље региона у борби против илегалне миграције и кријумчара.
Себастијан Курц (фото:cdm.me) -
Себастијан Курц (фото:cdm.me)

Курц је истакао да ће се у духу аустријске традиције залагати за све земље западног Балкана, напомињући да у погледу БиХ Влада његове земље има јасну линију.

Према његовим ријечима, Аустрија се изјашњава за територијални интегритет и суверенитет БиХ и јасно се залаже за ЕУ перспективу цијелог региона на основу појединачних напредака појединих држава.

"Истовремено ми подржавамо реформске напоре, нарочито у подручјима владавине права, борбе против корупције и реформе изборног права, која су од нарочитог значаја на путу ка ЕУ. БиХ свакако не смије изгубити прикључак за другим земљама региона", рекао је Курц за "Дневни аваз".

Кад је ријеч разговорима Београда и Приштине, Курц је навео да подржава сваки договор чији је резултат јача сарадња земаља западног Бакана и више стабилности у региону.

"Ја сам, што се тиче дијалога Београда и Приштине, обојици предсједника обећао нашу пуну подршку и надам се скором даљем напретку. Размјена територија само тешко могу да замислим јер регион сигурно не чини стабилнијим ако и много година послије оружаног конфкликта још покушавамо да помјеримо границе", додао је Курц.

Аустријски канцелар сматра да је потреба промјена система европске миграционе политике, напомињући да закључци са посљедњег засједања Европског савјета представљају "обрат тренда".

"Ту спадају одлучна борба против илегалне миграције и уредна заштита спољних граница. Илегални мигранти се, послије спашавања, морају зауставити и збринути на спољној граници, а након тога, треба да се што је могуће брже врате у своје земље поријекла", истакао је Курц.

Према његовим ријечима, ако то не би било могуће, треба да им се понуди привремена заштита у безбједним трећим земљама.

"Током нашег предсједавања Савјету трудићемо се да се у овој области остваре сјајни, изразити напреци. Аустрија је спремна да подржи земља западног Балкана у борби против илегалне миграције и кријумчара", додао је он.