latinica  ћирилица
01/08/2018 |  12:30 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Уједињена Српска покренула иницијативу за акцију "Помозимо Грчкој"

Уједињена Српска покренула је иницијативу за хуманитарну акцију под називом "Помозимо Грчкој", путем које жели помоћи грчком народу страдалом у пожарима, рекла је данас у Бањалуци потпредсједник странке Наталија Тривић.
Наталија Тривић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Наталија Тривић на конференцији за новинареФото: СРНА

Тривићева је на конференцији за новинаре навела да ће акција трајати од понедјељка, 6. августа, до 1. септембра, изразивши наду да ће овдашњи народ показати хуманост према Грцима и Грчкој коју су задесили велики пожари у регији града Атина.

"У пожарима су страдали бројни људи, а настала је и велика материјална штета. Позивамо све надлежне инстититуције и организације, Цивилну заштиту Републике Српске, Црвени крст Српске, владине и невладине организације, привредне и политичке субјекте и грађане да се активно укључе у акцију прикупљања помоћи-хигијенских пакета и одјеће, да бисмо уједињено помогли народу Грчке", рекла је Тривићева.

Уз податак да у акцији неће бити прикупљана новчана помоћ, Тривићева је навела да људи у Републици Српској не смију заборавити пријатељску Грчку, једну од ријетких држава која је несебично помагала српски народ у претходном одбрамбено-отаџбинском рату и након њега.

"Најмање што можемо учинити јесте да хуманитарном акцијом прикупљања материјалне помоћи искажемо људскост према Грчкој. Ово је прилика да покажемо хуманост и да им узвратимо истом мјером", додала је Тривићева.

Она је рекла да су ступили у контакт са републичком Цивилном заштитом, која ће бити задужена за прикупљање помоћи, подсјетивши да су се у сличне акције већ укључили Србија и земље региона.

"Прикупљане хуманитарне помоћи обављаће Цивилна заштита Српске, Подручно одјељење Бањалука, а сви који желе да учествују у акцији могу хигијенска средства и одјећу доставити сваким радним даном од 8.00 до 15.00 часова у поменуто одјељење у Улици Радомира путника 17", рекла је Тривићева.

Све информације о акцији могу се добити на телефоне - 051/314-146, 051/491-777 и путем мејл адресе pomozimogrckoj@ujedinjenasrpska.rs, rcczbl@teol.net.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић подсјетио је да Српску са Грчком веже вишеструка сарадња, те да су Грци у ратном и поратном периоду неколико хиљада пута слали хуманитарну помоћ Србима у Републици Српској, финансирали дјецу погинулих бораца и социјално угрожених породица, градили школе и цркве, те угостили велики број дјеце у својим породицама.

"Неколико градова у Српској су побратими са грчким градовима", рекао Станић и нагласио да се не смију заборавити добротвори попут архимандрита Партенијуса, оца Ермолаја Масараса, бившег министра просвјете Грчке Јоргоса Папандреуа.

Он је позвао и остале градове и општине Српске да се укључе у акцију и дају допринос помоћи грчком народу.

У Грчкој је 23. јула избио пожар у мјесту Мати, 30 километара источно од Атине. Према посљедњим подацима, погинуло је око 90 људи, док се још 25 особа води као нестало, а уништено је или оштећено више од 1.000 објеката.