latinica  ћирилица
01/08/2018 |  13:07 | Аутор: СРНА

Грчка: Породица двије жртве тужи државне власти

Породица жене и мушкарца који су погинули у шумским пожарима недалеко од Атине тужила је, због њихове погибије, државну власт, ватрогасну бригаду и полицију, рекли су извори у правосуђу.

Власти могу да буду одговорне по кривичним пријавама као што су убиство из нехата, наношење тјелесних повреда, изложеност која је резултирала смртним исходом, као и шумски пожари, које су описали као "библијску катастрофу", рекли су извори, позивајући се на тужбу.

Грчко тужилаштво истражује узроке шумских пожара и улогу власти у реаговању на пожаре у којима је погинула најмање 91 особа у приобалном граду Мати и околним областима.

Двије жртве, на које се односи пријава, настрадале су у покушају да побјегну од ватрене стихије. Њихова тијела пронађена су око 400 метара од њихових кућа.

Наставник стар 70 година остао је заробљен у гаражи, док су његова супруга и породични пријатељи из САД покушали да дођу до најближе плаже.

Грчки министри рекли су да постоје индикације да је пожар изазван намјерно. Једна особа приведена је данас и саслушана у вези са случајем, саопштила је полиција.