latinica  ћирилица
01/08/2018 |  13:22 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

"Лица лафоре" у селекцији Филмског фестивала на Криту

Вишеструко награђивани филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске изабран је у интернационалну такмичарску селекцију међународног филмског фестивала на Криту, Ierapetra international documentary film festival.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства културе Грчке, члан је Европске асоцијације филмских фестивала и један је од угледнијих фестивала у овој земљи. Одржава се од 4. до 9. августа, а мото овогодишњег фестивала је спајање цивилизација. Након Грчке , филм "Лица Лафоре" биће приказан на Сарајево филм фестивалу те у Сједињеним Америчким Државама.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафором изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

Поред бројних специјалних пројекција и међународних фестивала приказан је на медицинским факултетима у региону, али и на Свјетском конгресу неуролога у Барселони.

Значај филма препознат је и на институционалном нивоу, па су "Лица Лафоре" приказана и у Европском парламенту у Стразбуру, у Народној скупштини Републике Српске, те у Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, између осталих и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер "Јувентуса".