latinica  ћирилица
01/08/2018 |  13:26 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Бањалука: Потписано писмо намјере за кредит до 10 милиона евра

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и представник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Јосип Полић потисали су данас у Бањалуци писмо намјере за кредит до 10 милиона евра за изградњу примарне и секундарне вододовне мреже на територији града.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Радојичић је рекао новинарима да је предмет данашњег писма намјере даљи међусобни процес преговарања у обезбјеђивању средстава под повољним условима за водоснабдијевање града.

"Тај кредит би био пласиран на традиционалнан начин, односно ишло би се на стандардно одобравање кредита кроз све институције система власти у БиХ. Надам се да ће идуће године моћи да дође до потписивања коначног уговора за тај кредит", навео је Радојичић.

Он је нагласио да Бањалука има велике потребе за градњом и реконструкцијом система водоснабдијевања и у овом моменту је потребно најмање 20 милиона КМ, а за рјешавање овог проблема на цијелој територији града потребно је око 50 милиона КМ.

"Много је сеоских и приградских подручја без система или непоузданим водоснабдијевањем, а и у градском подручју је потребна озбиљна реконструкција водоводне мреже", рекао је Радојичић.

Полић је истакао да се ЕБРД данашњим потписивањем обавезала да ће мобилисати донаторска и средства техничке помоћи за припрему и реализацију.

"Укупан износ тих средстава је 600.000 евра, а надамо се да ћемо у даљем процесима око припреме овог пројекта моћи мобилисати и инвестицијски грант за суфинансирање дијела пројекта", рекао је Полић.