latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:00 | Аутор: РТРС

"Метално" добило пословно повјерење компаније "Алумина"

Акционарско друштво /АД/ "Метално" из Зворника учествује у највећим инвестиционим пројектима који се у посљедње вријеме реализују у зворничкој компанији "Алумина", а вриједност послова у овој сарадњи износи више од три милиона КМ.
Борко Поповић - Фото: РТРС
Борко ПоповићФото: РТРС

Директор АД "Метално" Борко Поповић рекао је Срни да је у посљедње двије године сарадња овог предузећа са компанијом "Алумина" интензивна и беспријекорна.

Он је нагласио да је "Метално" у свом дјелокругу посла присутно у скоро свим инвестиционим пројектима у "Алумини", што је за овај колектив од великог финансијског значаја, а посебно за упосленост постојећих капацитета.

"Захваљујући искључиво пословима које 'Метално' квалитетно и на вријеме уради, добили смо повјерење менаџмента 'Алумине', чиме су створени услови да предузеће нормално функционише, истина уз доста тешкоћа", рекао је Поповић, чијим је доласком на чело овог акционарског друштва, прије четири године, почело оживљавање колектива и подизање рејтинга предузећа.

Поповић је нагласио да је "Метално", захваљујући квалитетном и стручном извођењу радова у протекле двије године имало вриједност послова више од три милиона КМ.

"Приходи остварени у сарадњи са компанијом 'Алумина' допринијели су да 'Метално' солвентно послује, што омогућава да се, осим сервисирања текућих обавеза, редовно исплаћују плате запосленима са порезима и доприносима држави, да се у роковима измирују добављачи, али и да се постепено санирају и дуговања из претходног периода", појаснио је Поповић.

Он је подсјетио да је за "Метално" први већи посао у "Алумини" био на пројекту изградње погона за производњу фино преципитираних хидрата, гдје су до сада урадили девет посуда-преципитатора, капацитета 300 метара кубних.

Поповић је рекао да су, заједно са предузећем "Еникон-монт" и "Јокић инвест", били ангажовани и на новом производном објекту силикагела и специјалних зеолита, те да су, у оквиру пројекта проширења капацитета производње зеолита, направили шест силоса појединачног капацитета од око 200 метара кубних.

"За потребе израде металних конструкција, разних елемената и опреме, у оквиру нових инвестиционих пројеката у 'Алумини', прерадили смо између 800 до 900 тона челика", нагласио је Поповић и истакао да је сав тај посао без већих проблема урађен у производним погонима "Металног".

Поповић је навео и коректну сарадњу кадрова ова два колектива на реализацији свих досадашњих послова у "Алумини".

"Ангажман 'Металног' у највећем зворничком колективу довео је до препоруке менаџмента 'Алумине' свом пословном партнеру, швајцарском 'Зеохему', да се 'Метално', заједно са другим извођачима, као пословни партнер, ангажује и на радовима који су пратили изградњу 'Зеохемове' фабрике у Каракају, што је највећа гринфилд инвестиција на подручју града Зворника", истакао је Поповић.

Према Поповићевим ријечима, инфраструктура "Металног" пружа знатно веће могућности у односу на обим послова на којима су тренутно ангажовани.

"'Метално' сада ради са 10 до 20 одсто капацитета, у односу на капацитет до 1992. године", рекао је Поповић и подсјетио да је својевремено у радионичким халама овог предузећа мјесечно прерађивано од 250 до 300 тона челика.

Поповић сматра да нису потребна велика улагања да би се зановила опрема и вертикални транспорт у овом привредном друштву, чиме би били повећани производни капацитети и поново се нашло на европским градилиштима.

"То би омогућило да 'Метално' ради као у своја најбоља времена, баштинећи традицију металаца овог краја још од 1959. године када је основана Радна организација за металско-монтажне и инсталатерске радове 'Универзал', која је била позната на простору некадашње Југославије и шире", оцијенио је Поповић.

Он је истакао да су присутни захтјеви из иностранства за овом врстом дјелатности јер су услуге "Металног" доста јефтиније у поређењу са цијенама на Западу и додао да је страно тржиште велики изазов, па се "Метално" у потрази за послом фокусирало на домаће подручје.

Поповић је навео да, осим "Алумине", "Метално" успјешно сарађује и са "Телекомом Републике Српске", за којег су у посљедње три-четири године направили више од 30 полигоналних челичних стубова за базне станице који се монтирају у насељеним мјестима ради растерећења мобилне мреже.

Он је навео да очекује и у наредном периоду успјешну сарадњу са "Алумином" и додао да ће на новим пројектима који се планирају у "Алумини" сигурно бити посла и за раднике "Металног".

"Са постојећим капацитетима и ресурсима 'Метално' може да одговори свим захтјевима који се буду од њега тражили", сматра Поповић.

Наглашавајући да је на тржишту рада тешко пронаћи браваре, завариваче и металостругаре, профиле занимања који су највише потребни у металској индустрији, Поповић је рекао да су у "Металном" успјели да "освјеже" радну снагу са 10 младих људи, који су својим радом већ наговијестили да ће бити истински насљедници металаца и инсталатера по којима је било препознатљиво ово зворничко предузеће.

"Метално" тренутно запошљава 45 радника.