latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:20 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

У Семберији обилна киша смањила принос кромпира

У Јањи је и ове године организована производња кромпира за потребе локалне фабрике за прераду поврћа. Сјеме и потребан репроматеријал добило је 60 пољопривредника који су се одлучили да учествују у производњи. Иако се очекивао рекордан принос, обилна киша на појединим парцелама значајно ће умањити род.

Ове године за потребе фабрике "Семберка" кромпир је засијан на 570 дунума.

Пољопривредници истичу да ова култура не воли велику влажност и да ће она вјероватно оставити посљедице и довести до труљења кромпира.

Иако су април и мај били изузетно топли, киша која непрестано падала од јуна одразиће се и на принос кромпира.

"Кромпир је имао добар старт и потенцијал, родност је очекивано висока, али не смијемо ништа прогнозирати док се кромпир не почне вадити. Кромпир смо дали на анализу, за сада се држи добро", истакао је Мујо Богаљевић, директор ЗЗ “Агрофармер” из Јање.

Агрономи истичу да је ове године велики проблем надземном дијелу проузроковала и кромпирова златица која је имала већи број генерација него иначе.

За производњу индустријског кромпира федерално Министарство расељених особа и избјеглица додијелило је 100.000 марака за повратнике, а град Бијељина је додијелио 15.000 марака за домицијално становништво.