latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:22 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Добој: Симболична закупнина у замјену за санацију Соколског дома

Град Добој одлучио је да зграду Соколског дома изда под закуп заинтересованим лицима која би заузврат санирала објекат. Зграда је оштећена током поплаве 2014, а до сада није нађен начин да буде обновљена.

Градске власти кажу да су свима који су обнављали град након поплаве нудили и и санацију објекта Соколског дома, али да није било заинтересованих донатора. Зграда је у веома лошем стању па је потребна хитна интервенција, због чега је град одлучио да јавним позивом потражи заинтересованог улагача.

"Соколски дом је тренутно у лошем стању и пријети му урушавање. На Скупштини смо предложили закупнина буде од симболичних 10 фенинга, а да будући закупац има обавезу да санира читав објекат и да 10 година плаћа ту цијену закупнине", нагласио је Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја.

Зграда је грађена 1932. и носила је назив Соколски дом Краља Александра Првог. Због тога га сматрају његовом задужбином, иако поузданих података о томе нема.

"Највише заслуга за изградњу овог дома имају угледне српске и друге угледне добојске породице - Мучибабићи, Грујићи, Кондићи,а треба напоменути да је у изградњи улчествовао и један од врло агилних и угледних Добојлија Хусо Авдић", истакла је кустос у Му+узеју Добоја Милка Ћосић.

До поплаве 2014. коришћен је за школске и ваншколске активности разних организација. Већина просторија у Соколском дому, укључујући и спортску салу, није у функцији. Условне су само просторије Градског фудбалског савеза, јер су их опремали властитим средствима, као и и Рукометног ТВ турнира шампиона.

Зграда има специфичну градњу, због чега су многи сматрали да би требало да буде под заштитом, али иницијатива никада није покренута.