latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:35 | Аутор: СРНА

Грубеша: Додатни разговори о Стратегији за процесуирање ратних злочина

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је данас у Сарајеву да је инсистирао да у дневни ред Савјета министара буде увршћен Приједлог ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, али да то није учињено.
Јосип Грубеша - Фото: РТРС
Јосип ГрубешаФото: РТРС

- Добио сам неформалне одговоре да поједини дијелови стратегије не задовољавају одређене политичке процјене и ставове - рекао је Грубеша и најавио да ће са представницима неколико министарстава разговарати да би се видјело који су то дијелови стратегије које евентуално треба побољшати да би се она што прије нашла на сједници Савјета министара.

Он је констатовао да се већ неколико пута понавља да међународне организације упућују упозорења у вези са стратегијом, али да би надлежне институције у БиХ требало да свој посао раде због себе, а не због њих.

- Знамо да је постојала стратегија за процесуирање ратних злочина, колико ти предмети ратних злочина оптерећују наше друштво, колико нас коче и враћају уназад. Ми бисмо ради себе, без икаквог туторства или менторства било кога са стране, требало да што прије разговарамо о тој проблематици и што прије је завршимо - истакао је Грубеша.

Он указује на потребу схватања значаја стратегије и њеног стављања на дневни ред, да би се о њој могло расправљати и да би могла бити усвојена и примјењивана.

Подсјећајући да је на стратегији неколико мјесеци радила експертска група из различитих институција, Грубеша је рекао да очекује да жртве, уколико имају неке примједбе, треба да их упуте овом министарству.

- Требамо видјети да се што прије материјали доставе. На Министарству правде ће бити да то што прије завршимо. Нећемо одуговлачити - закључио је Грубеша.