latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:44 | Аутор: СРНА

Иванић: Неће бити тужбе против Хрватске

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да неће доћи до тужбе против Хрватске због почетка изградње Пељешког моста, те поручио да се неће ићи на прегласавање и да ће се он држати принципа.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Она се не може десити, ја нисам човјек који ће ићи на прегласавање, држим се принципа и мислим да се на принципима може дјеловати. Ако би било сагласности између њих двојице, онда да, али да ја будем тај који опредјељује, заиста не. То сам од колега очекивао кад је био покушај ревизије. Са Хрватском има пуно тема о којима се може разговарати - изјавио је Иванић.

Када је ријеч о почетку градње Пељешког моста, Иванић је навео да се ту много ствари мијеша, те истакао да сматра да се и сада треба разговарати.

- Ниједном нисмо имали ниједну озбиљну информацију о томе шта се ту дешава, никад нисам добио ниједан документ у Предсједништву - изјавио је Иванић за телевизију Н1.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је хрватском члану Предсједништва Драгану Човићу понуђено да понуди промјену става ове институције у вези са градњом Пељешког моста, али је то одбио и чиме се "директно ставио на страну Хрватске".

- Имамо опструкцију, имамо играче унутар система у БиХ који блокирају те наше покушаје. На свако писмо они одговоре другим, на сваки наш покушај, имате увијек оне који ће покушати да блокирају. Човић је био понуђен да понуди промјену става Предсједништва, па да видимо има ли те промјене, није пристао на то. Иванић је рекао да би требали бити упознати шта конкретно Конвенција УН о праву мора гарантује БиХ и да имамо ту тачку дневног реда, а Човић је и то одбио. Дакле, ставља се на страну Хрватске директно - оцијенио је Изетбеговић за Н1.

Он каже да ће ово питање бити "на врућем режиму" у наредним мјесецима, изразивши наду да ће се однос према БиХ промијенити након октобарских избора.

У пакету рјешавати питање Пељешког моста и приступа отвореном мору

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да питање изградње Пељешког моста и приступ БиХ отвореном мору треба рјешавати у пакету.

Наводећи да није било подршке да Савјет министара данас разматра питање изградње Пељешког моста, Шаровић је оцијенио да оно неће бити ни на сљедећој сједници ове институције.

- Мој став је да треба да водимо интереса о БиХ и да покушамо тај интерес профилисати и исказати. То је нешто ка чему би сви требало да тежимо - рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, шта је интерес БиХ у вези са овим проблемом треба да каже прије свега Предсједништво БиХ, које је надлежно за креирање међународне политике.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да је, када је ријеч о градњи Пељешког моста, прије годину дана написао писмо властима Хрватске у којем је навео да нема никаквих правних препрека.

- У сваком случају, ми треба да радимо у интересу БиХ, а да ли је интерес БиХ да се гради Пељешки мост мислим да је беспредметно у овом тренутку и са ове позиције уопште говорити - закључио је Грубеша.