latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:56 | Аутор: СРНА

Одбор САНУ подржао измјене Закона о службеној употреби ћирилице

Одбор Српске академије наука и уметности за стандардизацију српског језика подржао је приједлог измјена и допуна Закона о службеној употреби језика и писма који је упућен Влади Србије, саопштено је данас из САНУ.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Предсједник Одбора Срето Танасић навео је да постојећи закон у погледу статуса српског језика и ћирилице није усаглашен са актуелним Уставом Србије, који одређује службену употребу српског језика и ћириличног писма, а да је измјенама и допунама закона то урађено.

- Ћирилица је у овом закону квалификована као службено матично писмо српског језика. Одредбама овог закона ћирилици се обезбјеђује статус који јој припада као писму већинског народа у Републици - рекао је Танасић.

Он је у саопштењу истакао и да је измјена и допуна Закона о службеној употреби језика и писма била неопходна и због његовог усаглашавања са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима, које је Србија, као дио СР Југославије ратификовала 2005. године.

Морале су бити укинуте и нелогичности у казненим одредбама у важећем тексту закона, гдје оне нису предвиђене за непоступање у складу са члановима који регулишу употребу службеног језика и матичног писма, а јесу када је ријеч о члановима који се баве службеном употребом језика и писма националних мањина, указао је Танасић.

Он је додао и да је измјенама и допунама закона предвиђено и формирање савјета за српски језик у оквиру Министарства културе и информисања.

- Све наведено показује да су измјене и допуне Закона о језику и писмима биле неопходне и да их треба поздравити, јер, осим што исправљају неусаглашеност постојећег закона са Уставом, оне се заснивају на провјереним вриједностима о службеној употреби језика и писма у готово свим европским државама - каже он.