latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:06 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почела изградња водовода у насељима Чесма и Шарговац

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписао је писмо намјере са Европском банком за обнову и развој о кредитном задужењу у вриједности до 10 милиона евра за изградњу примарне и секундарне водоводне мреже. Почела је и изградња водовода у насељима Шарговац и Чесма.

Градоначелник Бањалуке напомиње да је за изградњу водоводне мреже и реконструкцију система за водоснабдијевање на подручју цијеле Бањалуке потребно око 50 милиона марака, те да је због тих потреба, са Европском банком потписао писмо намјере за кредитно задужење у вриједности до 10 милиона марака.

Напомиње да се тек сада улази у преговоре са ЕБРД-ом око финансијских средства за рјешавање водоснабдијевања на подручју града, што захтијева нешто сложенију процедуру, јер би, каже, кредит требало да буде пласиран преко институција БиХ, Републике Српске и града.

"Појединачно, највећи проблем је пројекат и посао везан за Црно Врело у коме се у августу ове године треба завршити фабрика воде, и онда ће се радеити четири подсистема који хватају подручје од Мањаче до Бронзаног Мајдана и даље за Приједор", рекао је Радојичић.

Представник Европске банке за обнову и развој, Јосип Полић, се овим потписом обавезао да ће обезбједити донаторска средства за техничку имплементацију овог пројекта, а што, по процјенама, износи око 600.000 евра.

Озваничен је и почетак грање водовода у насељу Чесма два, у дужини од 850 метара, вриједности око 80.000 марака.

Миладин Маличевић, предсједник МЗ Чесма истиче да је ова година добро почела.

"Сада рјешавамо овај прстен, али је свакако битнија ствар рјешавање висинског дијела Чесме гдје не постоји никаква водоводна мрежа и напокон идемо и у ту реализацију", нагласио је.

Почела је и и изгадња водовода у насељу Шарговац на коју ће бити прикључено око 20 домаћинстава. Мјештани кажу да до воде долазе на разне начине, најчешће бунарима.

Директор предузећа "Водовод" Зоран Поповић рекао је новинарима да је изградња водоводне мреже у насељу Шарговац заједничка инвестиција "Водовода" и града Бањалука, те да би радови требало да буду заврешни у наредних 15 дана.

Он је најавио да ће након тога радити на изградњи водоводне мреже, дужине 1.000 метара, у Борковићима, а затим и у засеоку Талићи, те насељу Куљани.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Шарговац Рајко Радаковић рекао је да је пројекат изградње водовода у овом насељу веома битан за мјештане и комплетан крај, јер се очекује да се ова мјесна заједница даље шири.

Први човјек Бањалуке напомиње да је у граду неопходна реконструкција водоводне мреже, обраћајући посебно пажњу на насеље Паприковац, гдје су уочљиви проблеми због, како каже, дотрајале мреже.