latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:32 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Усвојен Документ оквирног буџета за период 2019-2021. године

Савјет министара усвојио је Документ оквирног буџета институција БиХ за период 2019-2021. године, који прати реформе и спровођење 14 стратешких циљева, укључујући макроекономску стабилност, развој економије, равномјеран регионални развој, бржи и ефикаснији развој пољопривреде и руралног сектора, енергетских потенцијала, повећање могућности запошљавања, промовисање инклузивности у образовању, те смањење сиромаштва.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Овај документ исказује укупни ниво расхода институција БиХ /искључујући сервисирање спољног дуга/ у износима 966 милиона за 2019. годину, и по 957 милиона КМ за 2020. и 2021. годину, уз издвајање са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање по 750 милиона КМ за сваку годину, саопштено је из Савјета министара.

Министарство финансија и трезора БиХ припремило је овај документ уз активно учешће Дирекције за економско планирање Савјета министара и Одјељења за макроекономску анализу при Управном одбору Управе за индиректно опорезивање.

Савјет министара усвојио је и Приједлог програма јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ за период 2019-2021. године, који омогућава боље коришћење буџетских средстава и пружа бољи приступ страним изворима финансирања.

Све институције БиХ задужене су да ажурирају податке о пројектима у складу са промјенама, укључујући и промјене настале у процесу припреме Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за наредну годину, те да их у року 15 дана доставе Министарству финансија и трезора.

Након тога ће Министарство финансија и трезора припремити и доставити Савјету министара на усвајање Програм јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ 2019-2021. године.