latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:58 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Трг Крајине узурпиран, вријеме је да надлежне институције реагују

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да су Давор Драгичевић, отац настрадалог Давида, и његове присталице "узурпирали Трг Крајине у Бањалуци и од њега направили гробље, те да је вријеме да надлежне институције реагују".
Предраг Ћеранић (фото:anfor.org) -
Предраг Ћеранић (фото:anfor.org)

"Трг Крајине припада свима, највише младима. Вријеме је да органи Градске управе, посебно Одјељење комуналне полиције, учине оно што им закон налаже. Да се Министарство породице, омладине и спорта огласи поводом велике злоупотребе дјеце. Омбудсман за дјецу Републике Српске је то давно требало да уради. Министарство унутрашњих послова Српске треба да спроводи Закон о јавном окупљању. Поводом кривичних дјела на потезу је Окружно тужилаштво", оцијенио је Ћеранић.

Он је у ауторском тексту за портал "Све о Српској" навео да је "Давор Драгичевић иоле искрен, дао би надлежним органима бар мало одушка како би истрагу о трагичној смрти његовог сина привели крају".

"Али не, управо они који су по закону једини надлежни да приведу правди починиоце кривичних дјела, за Давора Драгичевића су највећи кривци, 'убице и саучесници у убиству', како он врх полиције и бањалучког тужилаштва учестало назива. Овог пута је отишао корак даље, па се предсједнику Републике и предсједници Владе Српске обратио застрашујућом пријетњом за њихову дјецу", подсјетио је Ћеранић.

Он је упитао зашто Драгичевић велику бол коју осјећа жели да нанесе онима који, ако му нису помогли, одмогли нису сигурно.

"Предсједник Републике је показао изузетно висок степен емпатије према Драгичевићу, те му је омогућена друга обдукција покојника, јер резултатима прве није био задовољан, промијењен је и тим МУП-а који је водио истрагу и дозвољено да он, Давор, буде дио новог тима, што је био преседан. Без пристанка предсједника /Милорада/ Додика - не би било ни посебне, тематске сједнице Народне скупштине на околности смрти Даворовог сина Давида, нити би био формиран Анкетни одбор састављен махом од опозиционих посланика", нагласио је Ћеранић.

Он је подсјетио да је за своје неслагање са Драгичевићевом реториком Данијел Симић, оснивач портала "Фронтал.рс", за који се ни у ком случају не може рећи да је режимски и провладин, био изложен невиђеној кампањи Драгичевићеве групе "Правда за Давида".

"Они су се на својој званичној Фејсбук страници острвили на Данијеловог оца, генерала Новицу Симића, прослављеног команданта Источнобосанског корпуса српске војске у преотеклом рату. Генерал Симић је један од најзаслужнијих за пробијање коридора до Крајине, а због свог ведрог духа и моралних начела којих се држао, био омиљен код својих војника, и код грађана. Злог језика 'правдаша' није била поштеђена ни Данијелова мајка, која је у рату била крај супруга, радећи у санитетској служби", подсјетио је Ћеранић.

Он је оцијенио да је "гријех" Данијела Симића у томе што је уочио и објавио да су "Драгичевићеви политички ставови потпуно пробосански и да је непријатељски настројен према Републици Српској".

"Након политичких порука које је Драгичевић изнио гостујући на једној сарајевској телевизији, она је потпуно огољена и своди се на идеје грађанског друштва. То у узаврелом 'босанском лонцу' значи потпуну мајоризацију српског /али и хрватског/ народа. Та идеологија, уједно, растаче Дејтонски споразум, међународни уговор којим је успостављена уставна структура БиХ, а све зарад декларативно општег принципа један човјек-један глас, што се у реалности у БиХ претвара у - један предсједник БиХ, Влада а не Савјет министара, парламент без Дома народа и ентитетског вета", појашњава Ћеранић.

Постављена у тој равни, упозорава он, БиХ би, у краћем или нешто временски дужем периоду, остала без Срба који би се у мигрантским таласима кретали према матици, напуштајући вјековна огњишта.

"Како другачије схватити 'Тату лава', како себе Драгичевић воли да назива, када каже да ће 'Правда за Давида' прерасти у покрет, који ће бити веома важан 'да л' у овој да л' у оној држави'. Драгичевић прејудицира и промјену имена Радио-телевизије Републике Српске, која, 'ако жели да постоји мораће ставити још неки назив поред'.

'Тата лав' је из Сарајева, гдје је узвратио митингашку посјету Муризу Мемићу, дошао уста пуних БиХ и њеног будућег уређења у коме неће бити мјеста за Републику Српску и њене 'злочиначке организације и институције'. Сутрадан је на 'редовном' окупљању на Тргу Крајине, уз аплауз присталица, посланицима Српске поручио да је свако ко буде присуствовао скупштинском засједању поводом Извјештаја Комисије за Сребреницу о догађајима из јула 1995. године, 'саучесник и убица у предмету организованог убиства Давида Драгичевића'. Том приликом упутио је језиву пријетњу предсједнику Додику и премијерки /Жељки/ Цвијановић - 'ако још једном помену име његовог сина путем медија или званичног саопштења'", навео је Ћеранић у ауторском тексту.

Ако Драгичевић пријети носиоцима највиших државних функција, каже Ћеранић, "чему да се надају новинари, ратни ветерани, и сви други који јавно изражавају негодовање поводом ставова које свако вече са Трга Крајине кроз директно укључење БН телевизије 'Тата лав' износи".

Он је упитао да ли ће Окружно тужилаштво реаговати с обзиром на чињеницу да Драгичевић свако вече пријети институцијама Српске дајући им рокове, без иједног доказа јавно прозива и оптужује за тешка кривична дјела људе на одговорним функцијама и упорно крши Закон о јавном окупљању грађана.

"То што чини није вербални деликт, већ отворен напад на уставни поредак човјека који је спреман да Републику Српску доведе до сукоба", закључио је Ћеранић у ауторском тексту и подсјетио да "Муриз Мемић на протесту није прозивао Бакира Изетбеговића већ главног тужиоца Тужилаштва Кантона Сарајево, нити је институције Федерације БиХ назвао злочиначким, никога није прогласио сотоном, није рекао да постоје и друге методе протеста, није пријетио ометањем избора, нити је људе из врха полиције није прогласио убицама и саучесницима у убиству".