latinica  ћирилица
01/08/2018 |  17:27 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

"Галама око Пељешког моста у служби предизборне кампање"

Тужбе БиХ против Хрватске због изградње Пељешког моста, за коју се здушно залажу бошњачки политичари, сасвим извјесно неће бити. Потврдили су то данас чланови бх. Предсједништва Младен Иванић и Драган Човић. И док Изетбеговић оптужује Човића да се директно ставља на страну Хрватске, Човић одговара да је цијела галама бошњачких странака у сврху предизборне приче и истиче да ниједна институција из БиХ никада није затражила од Хрватске да обустави изградњу Пељешког моста.

Ови који данас превише галаме о интересу БиХ, више је дијеле него било ко други, истиче Човић и додаје да је на сцени утркивање бошњачких странака ко ће више негативног говорити о Пељешком мосту.

"Ниједна институција БиХ никада није затражила од Хрватске да обустави градњу Пељешког моста. Уосталом, зар би Европска комисија дозволила да се 80 одсто њихових средстава намијени за тај пројекат да није, са формално-правне стране, све чисто", рекао је Човић.

На оптужбе Изетбеговића да се директно ставио на страну Хрватске, Човић одговара да је цијела прича о мосту у сврху изборне кампање. Уз већ познати став да је добро да се тај пројекат гради и да је у интересу цијеле БиХ, Човић одбацује било какву могућност тужбе против Хрватске.

"Не видим никакве могућности да неко покрене тужбу у име БиХ против било кога. Знају се процедуре. Да неко жели да закуха, и љето и јесен учини топлијим, то разумијем, али ко им је бранио до сад да то ураде. Вјерујте да је то само искључиво предизборна кампања", каже Човић.

Човић је истакао и да Пељешки мост није тема његовог вечерашњег састанка са премијером Хрватске Андрејем Планковићем, али да ће га, ако буде тражио, информисати о стајалиштима у БиХ о којима и сам Пленковић и те како зна, с обзиром да му је прво писао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Звиздић је у писму захтијевао да обустави градњу, а затим га је његов замјеник Вјекослав Беванда у писму упознао како је ријеч о једностраном Звиздићевом акту који ни на који начин не представља службени став Савјета министара. Није ријеч о службеним, већ искључиво личним и ставовима његове странке СДА, навео је Беванда.

Раздор на бошњачко-хрватској релацији у вези са овим питањем, евидентно је све дубљи.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша истиче он прије готово годину написао писмо властима Хрватске у којем је, како каже, навео да нема никаквих правних препрека око изградње Пељешког моста.

Истовремено, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић сматра да се спорна питања требају рјешавати у пакету.

"Сматрам врло важним да се истовремено рјешава питање изградње Пељешког моста и немам никакв проблем с тим, а с друге стране сасвим је легитимно да ова земља тражи да се ријеши питање изласка на отворено море. Мислим да је најбоље да то рјешавамо у пакету", рекао је Шаровић.

Остаје још само питање ко је у стању уопште да ријеши овај Гордијев чвор, јер се ставови не помјерају ни за милиметар, а БиХ наставља да се самообмањује и увелико припрема за изборе – и то право преко Пељешког моста.