latinica  ћирилица
01/08/2018 |  18:13 ⇒ 18:24 | Аутор: СРНА

Човић: У овом изборном циклусу неће бити кандидатског статуса БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Сарајеву да је сасвим извјесно да БиХ у овом изборном циклусу неће добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, иако је у вези са тим све вријеме био велики оптимиста.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

"Био сам највећи заговорник евроатлантског, па самим тим и европског пута БиХ. Чињеница да нисмо усвојили измјене Изборног закона БиХ одвукла нас је од идеје да имамо кандидатски статус, те да евентуално дођемо у ситуацију да немамо чак ни допунска питања за ЕУ", рекао је Човић новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Он је навео да је са дневног реда данашње сједнице Предсједништва БиХ скинута тачка дневног реда која се тиче мигрантске кризе у БиХ, јер се на сједници нису појавили ни министар, нити замјеник министра безбједности БиХ.

"Прије неколико дана окупили смо све представнике релевантних институција у БиХ који имају законска задужења и надлежност. Сви смо крајње озбиљно схватили ситуацију јер је заиста озбиљна. Ми морамо надзирати ко улази у БиХ, а за то су нам потребна средства и људи. Била је проблематика у вези са финансијским средствима, али то ће надамо се бити ријешено", рекао је Човић.

Он је навео и да данас, према важећем закону, мигранти имају 14 дана да бораве на простору БиХ од тренутка када затраже азил.

"Рекли смо да имамо довољно снажну парламентарну већину да то промијенимо. Још нико није добио азил, јер то су очигледно економски мигранти. Ми смо за рок од 24 часа, а не 14 дана. То значи да мигрант буде задржан на граници 24 часа и да уколико не добије азил буде враћен одакле је дошао. То је став моје политичке опције", категоричан је Човић.

Он сматра да се мигрантска криза злоупотребљава и да је то данас бизнис већи од бизниса наркотицима, те упозорава да би та криза могла да се погорша у зимском периоду.

Одговарајући на питање новинара у вези са почетком изградње Пељешког моста, иако о томе данас није разговарано на сједници Предсједништва БиХ, Човић је рекао да је ова тема многим бошњачким политичарима послужила за предизборну кампању, јер нема озбиљнијих тема унутар БиХ.

Он сматра да ће се то вјероватно наставити још неколико дана, а онда ће доћи неке друге теме и изградњу Пељешког моста више нико неће помињати.

"Ја мислим да је добро да се тај пројекат гради. Он је у интересу БиХ, не само хрватског народа, него и цијеле БиХ. Дао Бог да градимо више таквих пројеката. Како ћемо ми између себе усагласити поједине ставове у име државе, то је друго питање. Вјерујем да ћемо у неком новом сазиву, прије свега, о томе морати да се договарамо, да не излазимо вани са ставовима који су површни у име једне странке, без обзира на то о коме је ријеч", нагласио је Човић.

Он је рекао да на вечерашњем састанку у Загребу са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем неће разговарати о изградња Пељешког моста, него о времену које долази, о ХДЗ-у, о заједничким инвестиционим међудржавним пројектима у области пољопривреде, енергије и индустрије.

Човић је напоменуо да ниједна институција из БиХ никада није затражила од Хрватске да обустави изградњу Пељешког моста.

"Уосталом, зар би Европска комисија дозволила да 80 одсто њихових средстава буде дато за изградњу тог пројекта, а да све није формално-правно чисто?", упитао је Човић.

Човић је одбацио могућност да неко из БиХ тужи Хрватску због изградње Пељешког моста.