latinica  ћирилица
01/08/2018 |  18:41 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Зашто у РиТЕ Гацко није спаљен комплетан контигент заплијењене дроге?

Припадници Министарства безбједности и службеници Сипе протекле седмице спалили су више од 700 килограма опојне дроге у Термоелектрани Гацко. Исти дан полиција Српске у кругу Термоелектране открила је врећице са дрогом која је требало да буде уништена. Требињско тужилаштво покренуло је истрагу.

Спаљивање се врши се на основу Протокола о сарадњи руководства РиТЕ Гацко и Министарства безбједности, из 2012.године, најмање једном годишње. Посљедњу пошиљку, тврде очевици, у кругу РиТЕ, пратило је девет возила са више од двадесет припадника полицијских агенција.

Координатор за оперативне послове РиТЕ Гацко Василије Лажетић каже да је ово пропуст Министарства безбједности јер, како каже, РиТЕ нема никакву обавезу осим да омогући приступ котловском постројењу.

"Нико од радника Термоелектране Гацко није био на лицу мјеста нити учествовао у уништењу дроге", твди Лажетић.

Већ шест дана полиција Републике Српске, на основу наредне Окружног тужилаштва Требиње, "чешља" терен и узима изјаве од запослених. Дрога, која је мимоишла пећ термоелектране, била је упакована у двије мање вреће. Откривена је након спаљивања терета, чија је процијењена вриједност на црном тржишту око седам милиона марака.

Портпаролка Полицијске управе Требиње Јована Цвијетић саопштила је да је на лицу мјеста пронађено 89,9 гр сканка, 2 гр хероина и бијели грумен који асоцира на опојну дрогу кокаин, укупне тежине 255 грама.

О спаљивању дроге, без присуства медија, Министарство безбједности је, саопштењем, накнадно обавијестило јавност и похвалило се урађеним послом. Оно, што су наводно спалили, одузето је током криминалистичких истрага.

Окружно тужилаштво Требиње, након што је овластило полицију да изврши увиђај, наредило је и вјештачење материје у кругу електране. Министарство безбједности одбацило је наводе МУП-а Српске и изразило сумњу у поријекло пронађене дроге.

Одузета дрога, тврде у саопштењу, пакује се у специјалне вреће и транспортује возилима Сипе, која обезбјеђује превоз и мјесто гдје се уништава. Фотографије са званичног сајта Министарства демантују дио тврдњи. На наш упит, одговор из Сипе није стигао.

Од мјеста истовара дроге на улазу у блок ТЕ Гацко, под будним оком полицијских службеника, до мјеста спаљивања дроге у блоку, пут је дуг педесетак метара. Како се могло десити да дио дроге остане, за сада није познато. Двије врећице са 347 грама опојне дроге пронађене су поред контејнера, у близини једног од силоса ТЕ Гацко.