latinica  ћирилица
01/08/2018 |  18:53 ⇒ 02/08/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Скандалозно! У стан Радована Караџића у Сарајеву уселили мигранти!

Најмање пет миграната, претходних дана уселило се у стан у Сарајеву у којем је до рата живио први предсједник Републике Српске Радован Караџић са породицом, преносе сарајевски медији. Кантонална полиција, која данас о свему ћути, јутрос је била на поменутој адреси, потврђено је РТРС-у. Да ли је ишта предузела није саопштено, а Савјет министара БиХ, иако је најављено, мигрантском кризом данас се ипак није бавило.

Сарајевска улица Сутјеска! На броју 2 – два стана породица Караџић и Зелен – у приземљу и у поткровљу зграде! У једном од њих смјештај је “пронашла” група миграната! Новинари пишу да су неке од њих, јуче у послијеподневним часовима видјели како улазе у зграду. Преносе и свједочења комшија чији идентитет не откривају, како су ноћ раније чули буку из, до тада неусељеног стана Караџића. И разговор придошлица са “локалцима” који су им, како кажу, “стан изнајмили”.

У вријеме наше посјете станови породице Караџић–Зелен били су закључани. Пријератне комшије нису биле расположене за снимање и за разговор. Тек један од њих, посвједочио нам је да је стан у поткровљу јутрос посјетила кантонална полиција. Видио је каже. И детаље прећуткује.

"Видио сам једног полицајца, а стан празан!? Не знам ја јел празан!", прича.

У сарајевској кантоналној полицији ништа не кажу, нити су се на телефоне јављали они којима служба налаже да јавност благовремено информишу - од портпарола, преко комесара па до кантоналног министра, нити ове активности има у редовним дневним саопштењима!

Становници из улице Сутјеска на “незване госте”, мимо камере, негодују. Забринути су! Траже од надлежних да придошлице смјесте у прихватне центре. Срећу их, кажу, по улицама, хотелима, по пасажима и хаусторима, испод мостова...А надлежне, бар оне у Савјету министара, мигранти данас нису интересовали. Редовна седмична информација скинута је с дневног реда, јер је министар безбједности, Драган Мектић, имао преча посла.

Мигранти у стану првог предсједника Српске лекција је српским министрима у Савјету министара и њиховим заштитницима, као и комплетном Савјету министара да нису дорасли мигрантској кризи у БиХ, нити изазовима које она са собом носи, порука је СНСД-овог Николе Шпирића.

И нису мигранти случајно смјештени баш у стан породице Караџић, каже Шпирић.

"Мигрантском кризом управљају криминални кругови у БиХ, а никако званичне институције власти и Драган Мектић за којег је Вукота Говедарица рекао да је он спреман дићи полицијске агенције да се супротставе илегалним мигрантима", додао је Шпирић.

А мигрантска криза у БиХ тек ће да ескалира, крајем године, упозорава замјеник министра безбједности Мијо Крешић. Проблем се умањује и стихијски покушава да ријеши – закони се не примјењују досљедно, а мигранти се крећу куда и како желе, због чега се власт углавном бави посљедицама, а никако превентивом, оцјењује Крешић.

Замјеник министра безбједности, на надолазећи проблем упозоравао је и с прољећа, док је његов претпостављени на прес конференцијама тврдио како је БиХ "спремна" за пријем миграната. А колико је спремна – одговори пристижу свакодневно!