latinica  ћирилица
01/08/2018 |  19:21 ⇒ 02/08/2018 | 15:40 | Аутор: РТРС

Мигранти озбиљан проблем, институције на нивоу БиХ омануле

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је за АТВ да је мигрантска криза показала да су омануле све надлежне институције на нивоу БиХ.
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић) -
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић)

- Мигранти су озбиљан проблем. Сви они који су на нивоу БиХ били задужени да се баве овим питањем су оманули. Чињеница је да /предсједник СДС-а Вукота/ Говедарица брани нешто што је неодбрањиво. Они не желе или нису способни да виде размјере тог проблема. Они су навикли да се свим питањима баве на начин да је то само неко најобичније политикантство, а чињеница да имате људе који улазе када хоће и прелазе границу гдје хоће, носе са собом безбједносне и огромне здравствене ризике - то изгледа никоме не представља нарочит проблем - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да би координационо тијело које је предложила Влада Републике Српске требало да евидентира сваког мигранта и да се они брзо упућује на локације које су предвиђене као центри за њихов смјештај.

- Нема кретања и задржавања миграната по Републици Српској. Више институција и људи упознатих са ситуацијом треба да се ухавати у коштац са проблемом миграната. То тијело нисмо раније успоставили јер смо се надали да ће органи на нивоу БиХ почети да раде свој посао. Они су неозбиљни и са подацима који су врло различити, а које износе различити званичници. То показује да они не управљаују проблемом, а земља која не управља својом границом је никаква земља - истакла је Цвијановићева.

Она је указала да незадовољство изазивају неозбиљне изјаве опозиције - оних који су у институцијама на нивоу БиХ и предсједника политичких партија у Српској као што је Говедарица.

- Они покушавају да нађу покриће за нечињење оних који су требали да чине врло озбиљне ствари. Вјерујем да ће наше координационо тијело бити на челу реализације свих закључака који је донијела Влада Српске. Све што се тренутно дешава показује колико смо били у праву када смо донијели те закључке и рекли да нема задржавања миграната у Српској и да Савјет министара не може одређивати које су локације у Републици Српској погодне за смјештај миграната, а да нас нису питали и добили сагласност за то - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је рекла да ситуација у Бихаћу и његовој околини показује колико је стање алармантно, али да, упркос томе, желе да смјесте мигранте у општине у којима живе српски повратници у Федерацију БиХ.

- Депресивно и јадно изгледа план да у подручје гдје су се малобројни Срби успјели вратити шаљете мигранте. То је додатни удар на повратнике српске националности који су тешком муком обезбиједили какве-такве услове за живот, који је веома тежак. Многа села још немају струју, нити су повратницима обезбијеђене елементарне ствари и сада треба још да тамо буду смјештени мигранти са свим ризицима које носе - рекла је Цвијановићева.