latinica  ћирилица
01/08/2018 |  21:52 ⇒ 02/08/2018 | 07:36 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град прославља крсну славу; Пренос освештања Храма на РТРС

Становици Мркоњић Града вечерас су на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића, прославили славу општине и 11. Мркоњићке бригаде.
Жељка Цвијановић у Мркоњић Граду - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у Мркоњић ГрадуФото: РТРС

Славски обред предводио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, уз саслужење више владика Српске православне цркве. Обиљежавању крсне славе општине присуствовала је и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

У мркоњићкој општини у протеклих годину дана реализовани су значајни пројекти у области инфраструктуре, али и у привреди. Један од главних пројеката у наредном периоду је топлификација општине.

Начелница општине Мркоњић Град, Дивна Аничић рекла је да је тај пројекат вриједан око 3,5 милиона КМ.

Премијерка Српске је рекла да је задовољна развојем ове општине, која је једна од успјешнијих локалних заједница у Републици Српској. Она је нагласила да од активизма локалних власти често зависи ниво улагања који се обезбјеђује од републичких институција.

- У Мркоњић Граду се реализују инфраструктурни пројекти, обнављају школски објекти, улаже се у привреду и стварају претпоставке за отварање нових погона. Све смо то заједно радили - републичка и локална власт. Надам се да ћемо тако и наставити. Ово је начин да покажемо да често сарађујемо са локалним заједницама, а за Мркоњић Град могу да кажем све најбоље - нагласила је Цвијановићева.

У Мркоњић Граду данас је обиљежана и 26. годишњица формирања 11. Мркоњићке бригаде. Служен је парастос за погинуле борце Војске Републике Српске и положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице и централни споменик на Тргу српске војске.

Сутра- на Илиндан, биће освештан Храм Светог Саве, а тим поводом ову општину посјетиће патријарх српски Иринеј, бројни епископи, као и игуман манастира Хиландара, Методије. Освештању Храма присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Освештање Храма преносиће наша телевизија од 9.00 часова.