latinica  ћирилица
01/08/2018 |  22:10 ⇒ 02/08/2018 | 10:53 | Аутор: РТРС

Стевандић: БиХ није Њемачка, нема ресурсе за прихват миграната (ВИДЕО)

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је, у емисији Телеринг Радио-телевизије Републике Српске, да БиХ нема ресурсе за прихват миграната, те да се данас суочава са великим проблемом на који је предсједник Српске Милорад Додик раније упозорио.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Додик је прије два и по мјесеца рекао да је то опасно и да ће се мигрантска криза прелити, али његова упозорења нису схваћена. Сада је то постало проблем. /Министар безбједности БиХ/ Драган Мектић је добио осуде из ФБиХ и у Сарајеву је "мудро" одлучено да се мигранти усмјеравају тамо гдје федерални фактори, оличени у Бакиру Изетбеговићу, имају највише проблема, а то су Велика Кладуша и српска села у Унско-санском и Ливањском кантону, како би се Србима направио проблем - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да БиХ не може да се понаша као Њемачка, јер нема могућности и новац за прихват миграната, те да прави себи огроман проблем који ће у наредних 50 година одредити начин живота у овој земљи.

Коментаришући питања ПДП-а упућена МУП-у Српске о томе ко профитира од миграната, Стевандић је подсјетио да је за границу надлежна Гранична полиција БиХ.

- ПДП врши власт на нивоу БиХ, а не зна да је за мигранте задужена Гранична полиција, а не МУП Српске. Не разумијем то незнање и потребу да се за све криви МУП Републике Српске. МУП оптужују за формирање паравојних формација, трговину дрогом, трговину мигрантима, а видимо да ништа од тог апсолутно није тачно. Шта је сљедеће? - пита Стевандић.

Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске, сматра да је цјелокупно дјеловање Савеза за промјене засновано на нападима на власт и институције Српске.

- СзП треба да доживи хладан туш на изборима у октобру и да изгуби са великом разликом, те да се реорганизује и схвати да мора да понуди алтернативу, а не да користи сваку прилику да "ратује" против Милорада Додика, Жељке Цвијановић, Народне скупштине и РТРС-а - нагласио је он.

Према његовим ријечима, умјесто да понуди нову економску политику и визију вођења државе, опозиција сваки догађај усмјерава на тај "рат", распирујући српски сукоб.

- Народ то не воли. То не води новим радним мјестима и стабилности, већ распирује сукоб. Ово што је СзП радио протекле четири године је распирило великобошњачке амбиције, омогућивши им да користе тај сукоб - истакао је Стевандић.

Он је навео да у Републици Српској постоје два концепта- један који заступа Милорад Додик и Жељка Цвијановић те странке окупљене у патриотски блок, и други који заступа Савез за промјене.

- Први концепт почива на очувању самосталности Српске, дејтонске структуре и могућности да Српска одлучује о својој судбини. С друге стране је концепт СзП, који проводи политику артикулисану у Сарајеву и коју ће наметати Бањалуци, што се подудара са интересима међународних центара моћи. То доводи до трајне нестабилности и подјела у српском народу - сматра Стевандић.

Он је нагласио да власт у Српској и српски представници на нивоу БиХ морају да се воде истим принципима.

Говорећи о односима са политичким Сарајевом, Стевандић је поручио да приче о укидању Републике Српске воде ка њеној независности.

- Ако хоћете да се Република Српска не отцијепи, немојте причати о њеном укидању. Не можете да нам наметнете даљи пренос надлежности, укидање или централизацију. Не покрећите такве приче, нећемо ни ми ове о независности - закључио је Стевандић.