latinica  ћирилица
02/08/2018 |  07:52 | Аутор: СРНА

Велика Британија није ставила расправу о Космету на дневни ред

Велика Британија, која предсједава Савјетом безбједности УН у августу, није ставила расправу о Косову и Метохији на дневни ред тог тијела.

У програму рада који је објављен на сајту УН нема Косова и Метохије, јавио је РТС.

Савјет безбједности УН, којим током августа предсједава Велика Британија, прескочи је расправу о Космету пошто су на претходној сједници, средином маја, представници Шведске, Велике Британије, Француске, САД, Пољске и Холандије навели да је вријеме да се промијени формат расправе о косовској кризи у сједишту УН.

Промјени формата одржавања сједница Савјета безбједности УН оштро су се супротставиле Русија, Кина и Србија.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је јуче за РТС да о ситуацији на Косову и Метохији мора да се расправља као и до сада у Савјету безбједности УН. Тада је истакла да је намјера Лондона "политички неискрена".

Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је поступак Велике Британије "акт директно усмјерен против српских интереса".

"Британци су се овим чином директно ставили на страну Приштине и дошли смо у парадоксалну ситуацију да од нас, с једне стране, траже да убрзамо дијалог у Бриселу, а да се, истовремено, питање Косова избацује са дневног реда у Њујорку. Ово је случај без преседана и злоупотреба функције председавајућег Савета безбедности", рекао је Дачић.

Савјет безбједности УН од јуна 1999. године, када је усвојена Резолуција 1244, редовно разматра извјештаје генералног секретара свјетске организације о стању на Косову и Метохији.

Ово ће бити први пут за 19 година да најмоћније тијело свјетске организације неће расправљати о ситуацији на Косову и Метохији дуже од три мјесеца.

Према Резолуцији 1244, генерални секретар УН мора редовно да обавјештава Савјет безбједности о развоју ситуације на Космету.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је у извјештају који се односи на развој догађаја на Косову и Метохији од средине априла до средине јула, упозорио да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Космету, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.