latinica  ћирилица
02/08/2018 |  08:53 ⇒ 03/08/2018 | 07:55 | Аутор: РТРС

Освештан новоизграђени Храм Светог Саве у Мркоњић Граду (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј предводио је чин освештања новоизграђеног храма Светог Саве у Мркоњић Граду након чега је услиједила архијерејска литургија и освештање парохијског центра.

Ктитор храма је Младен Милановић, а чин освештања обављен је у оквиру обиљежавања Светог пророка Илије - крсне славе општине Мркоњић Град.

Неколико хиљада вјерника присуствовало је светој архијерејској литургији којој је претходило освештање храма. 

Патријарх Иринеј је рекао да је Младен Милановић, који је ктитор овог храма, скроман човјек који попут српског краља Милутина, који је подигао више од 40 цркава у своје вријеме, слиједи свети пут и примјер.

"Народ који има овакве ктиторе, који подижу свете храмове, никада неће пропасти. Потребни су нам овакви људи и дела у овом турбулентном времену. Храмовима које имамо дивимо се и ми и цели свијет", изјавио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј у Мркоњић Граду (Фото: РТРС)

На позив епископа бањалучког Јефрема, освештање храма и свету архијерејску литургију водио је патријарх српски Иринеј, а литургији је присуствовао велики број владика, међу њима и игуман манастира Хиландар, архимандрит Методије.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да је освештање Храма Светог Саве и парохијског центра у Мркоњић Граду јединствен догађај у животу Српске православне цркве на овим просторима.

Након освештања патријарх српски Иринеј, свечано је предао кључеве храма ктитору Младену Милановићу. 

Прву литургију у овом храну служио је епископ бањалучки Јефрем 2015. године када су освештана и звона. 

Патријарх Иринеј (Фото: РТРС)

Храм Светог Саве у Мркоњић Граду биће мјесто молитве за око 20.000 мјештана ове општине и околних села. Неколико хиљада вјерника присуствовало је светој архијерејској литургији и освештању храма.

Уз бројне вјернике и владике, освештању храма присуствовали су и предсједник Српске, предсједница Владе, министри и посланици Милорад Додик, предсједница Владе Жељка Цвијановић, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова Драган Лукач, и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

Мркоњић Град: Освештање Храма Светог Саве (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да су данашање освештање Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и долазак Његове светости патријарха Иринеја важни за Српску.

"Повод доласка патријарха Иринеја значајан је и за нас и за Српску православну цркву", истакао је Додик.

Он је рекао да је повод данашњег окупљања прослављање великог успјеха, те да присуство мноштва људи говори о српском јединству које треба његовати.

"Не треба заборавити да је Мркоњић Град 1995. године био опустошен, окупиран, запаљен и опљачкан, а обиљежавањем изградње храма славимо живот", нагласио је Додик.

Он је захвалио ктитору Младену Милановићу што је одлучио да на овај начин трајно обиљежи своју припадност српском народу и православној вјери.

Мркоњић Град: Освештање Храм Светог Саве  (Фото: РТРС)

И предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан дан и за Мркоњић Град и за Српску.

"Посјета Његове светости, бројних владика и грађана показује колико је важно да градимо духовност, да не заборавимо све вриједности на којима почива наше друштво и да сви вјерујемо у јаку Републику Српску", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да цјелокупна овогодишња прослава славе општине Мркоњић Град - Светог пророка Илије показује заједништво.

"Све ово показује да смо заједно и да је важно за све наше општине да заједно иду у сигурнију будућност у слободној и јакој Српској", рекла је Цвијановићева.