latinica  ћирилица
02/08/2018 |  11:03 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 77 година од страдања 5.500 Срба на Шушњару (ФОТО)

На санском Шушњару, на Илиндан, прије 77 година усташе су под окриљем злочиначке Независне државе Хрватске, на звјерски начин убиле бројне српске и јеврејске породице. У цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту служена је литургија, након чега је на санском Спомен гробљу "Шушњар" служен парастос.

У федералној општини Сански Мост обиљежена је 77. годишњица од страдањаа 5. 500 Срба и Јевреја на Илиндан 1941. године. У Цркви Светих апостола Петра и Павла служена је литургија, након чега је на Спомен-гробљу "Шушњар" служен парастос и положени вијенци.

Црква Светог Петра и Павла у Санском Мосту (Фото: РТРС)

Предсједник Народне скупштине, Недељко Чубриловић каже да овдје у част жртвама, треба да стоје православни крст и Давидова звијезда.

"Ја се надам да ћемо се једном сви који живимо на овим просторима уразумити. Осуђени смо да живимо заједно или једни поред других, или једни са другима и ови вандализми који се дешавају не треба да се дешавају никоме, али нажалост само констатујемо, од случаја до случаја, да се то дешава српским жртвама", изјавио је Чубриловић.

Парастос на Шушњару (Фото: РТРС)

Он ке додао да је стратиште Шушњар стуб српске саборности, трајна опомена, али и завјет да се страшни злочини на овим просторима никада и никоме више не догађају.

"Сви они који су чинили злочин над недужним цивилима морају се наћи пред судом вјечне правде и истине", нагласио је Чубриловић и додао да је за мир и бољу будућност неопходан објективан, уравнотежен и уједначен приступ свих страна у БиХ, као и у међународној заједници, о кршењу ратног и хуманитарног права и односу према узроку и карактеру трагичних ратних сукоба на овим просторима.

Парастос на Шушњару (Фото: РТРС)

Преживјели, потомци жртава и бројне делегације положиле су вијенце. Поручено је - невине жртве, страдале од усташке руке, никада не смију бити заборављене, а Спомен гробље "Шушњар" требало би да добије статус и ниво, који заслужује.

Посланик у НСРС Бранислав Бореновић нагласио је да морамо чувати достојанство жртава које су убијане само зато што су били Срби.

Шушњар: Недељко Чубриловић, предсједник НСРС (Фото: РТРС)

"Прије 77 година људи су одвођени испред својих огњишта, са поља, из башта, амбара и довођени овдје и брутално убијани само зато што су били припадници спрског народа. Никада не смијемо заборавити ни Шушњар ни друга стратишта и то нас стално треба опомињати да се у будућности мора све урадити да се овакви злочини не забораве и не понове", рекао је Бореновић.

Шушњар - полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић данас ће посјетити иманастир Клисину и положити цвијеће у Спомен-соби у Оштрој Луци, након чега ће му бити уручена Повеља за помоћ тој општини, која данас обиљежава крсну славу - Илиндан.

Шушњар (Фото: РТРС)

Извор: РТРС/СРНА