latinica  ћирилица
02/08/2018 |  11:30 | Аутор: СРНА

За седам мјесеци наплаћене 1,4 милијарде КМ прихода

Пореска управа Републике Српске у седам мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила је 1,42 милијарде марака, што је за 66,3 милиона КМ или пет одсто више него у истом периоду прошле године.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Ови подаци указују на задовољавајући раст прихода у готово свим сегментима, чиме је настављен позитиван тренд наплате, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

"Заслуге за такве позитивне показатеље могу се приписати аутоматизацији наплате јавних прихода у Пореској управи Српске, односно примјени Интегрисаног информационог система, као и сталним активностима које ова институција предузима у оквиру своје надлежности, а које су усмјерене прије свега на теренске контроле и редовну наплату", истиче се у саопштењу.

Из Управе наводе да су у седам мјесеци ове године директни порези наплаћени у износу од 324,5 милиона КМ, што је за 34,4 милиона КМ или 12 одсто више него у упоредном прошлогодишњем периоду.

У овом сегменту јавних прихода највећи раст забиљежен је код наплате пореза на добит, који је прикупљен у износу од 153,5 милиона КМ, што је за 21,1 милион КМ или 16 одсто више.

У овом периоду порез на доходак наплаћен је у износу од 145 милиона КМ или седам одсто више, док је наплата пореза на употребу, држање и ношење добара износила 8,7 милиона КМ или четири одсто више.

Повећана је и наплата пореза на непокретности, који је у седам мјесеци ове године наплаћен у износу од 17,3 милиона КМ, што је за 3,3 милиона КМ или 24 одсто више у односу на упоредни период.

Када је ријеч о доприносима, у седам мјесеци ове године наплаћени су у износу од 841,9 милиона КМ, што је за 13,5 милиона КМ или два одсто више него у седам мјесеци прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 478 милиона КМ или 22,6 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћен 301,1 милион КМ што је мање за четири одсто у односу на упоредни период.

Раст је забиљежен код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите, која је износила 40,4 милиона КМ или 17 одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 19,6 милиона КМ или 16 процената мање.

Законом о доприносима, који је ступио на снагу 1. јануара, стопа доприноса за дјечју заштиту је повећана за 0,2 одсто, док је истовремено стопа доприноса за осигурање незапослености умањена за 0,2 одсто, што је утицало на повећање прихода Фонда за дјечју заштиту Српске, односно на смањење прихода Завода за запошљавање Српске.

Код осталих јавних прихода у периоду од јануара до јула ове године остварена је наплата од 233,4 милиона КМ, што је за два одсто или 5,4 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 141,3 милиона КМ, што је за 9,1 милион КМ мање, а главни разлог мање наплате односи се на чињеницу да је Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" у фебруару прошле године уплатило значајан износ по основу накнаде за кориштење шума и шумског земљишта.

У седам мјесеци ове године по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 15,6 милиона КМ или седам одсто више, док су наплаћени приходи по основу казни у том периоду износили 10,9 милиона КМ или седам одсто мање.

"Када је ријеч о овом сегменту јавних прихода треба истаћи и да су остали приходи наплаћени у износу од 37,5 милиона КМ, што је за 8,5 милиона КМ више него у седам мјесеци прошле године", наводи се у саопштењу.

Већа наплата забиљежена је и код концесионих накнада које су у периоду од јануара до јула наплаћене у износу од 28,1 милион КМ, што је за 26 одсто више него у упоредном периоду.

Када је ријеч о заосталим обавезама по основу индиректних пореза и доприноса за Фонд солидарности, у седам мјесеци наплаћене су у износу од 17.635.955 КМ, што је повећање за готово 13 милиона КМ.

У периоду од јануара до јула ове године на подручју Републике Српске регистровано је 776 пореских обвезника-правних лица и 1.722 пореска обвезника-предузетника, док је истовремено одјављено 177 пореских обвезника-правних лица и 583 пореска обвезника-предузетника.