latinica  ћирилица
02/08/2018 |  12:00 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Шклопотница - национални споменик културе

У Челебићкој Ријеци, код Фоче, мало преосталих житеља и бројни разасути по Српској, Србији и Црној Гори помогли су изградњу звоника цркве Светог Николаја Мирликијског.

Ова црква у народу звана и Шклопотница, изграђена прије 184 године, укопана у земљу с дрвеним кровом национални је споменик културе.

Светониколајевска црква у Челебићкој Ријеци, изграђена је 1834. године и уз цркву Успења Пресвете Богородице на Лућу, у селу Попи, код Тјентишта, која је подигнута исте године, најстарији је православни храм на подручју општине Фоча.

Постојећи дрвени звоник из 1924.године био је дотрајао, па су се мјештани одлучили да изграде нови.

Челебићани разасути свуда по свијету не заборављају родни крај и радо му се враћају.

- Тај вољни моменат је веома јак, јака је жеља да се помогне уз помоћ људи који су из Челебића, сви су се врло радо одавзвали - каже Љубомир Тодовић предсједник Црквене општине тетимске – Челебићи.

У парохији тетимској, чији вјерници су кроз историју јуначки бранили родну груду, одласком становништва све је мање повода за скупове гдје се радује,игра и пјева. Многи у календару маркирају два дана која су неизбјежна да су у свом родном крају.

 Црква Шклопотница названа по истоименој ријеци укопана је у земљу око пола метра.Чувена је и по икони Светог Георгија, која је била на изложби у Паризу и Сарајеву, урадио је 1641. године Георгије Митрофановић. Звоник је уз цркву накнадно подигнут.