latinica  ћирилица
02/08/2018 |  13:51 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Поплаве и евакуација угрожених у Жагубици

У општини Жагубица данас се због обилних падавина излила ријека Тисница и поплавила дио домаћинстава, подруме и приземне објекте, а припадници ватрогосано-спасилачких јединица су евакуисали угрожене.
Невријеме у Жагубици - Фото: Screenshot
Невријеме у ЖагубициФото: Screenshot

"Река Тиснице излила се око 9.00 часова, тако да је вода ушла у подруме и поплавила домаћинства, а извршена је и евакуација угрожених", речено је Срни из Министарства унутрашњих послова Србије.

На подручје Жагубице, гдје је било ангажовано 16 припадника ватрогасно-спасиличких јединица са шест возила и два чамца, а упућене су и додатне снаге са подручја Бора и Зајечара, укључујући и специјални тим за спасавање на води.

Велике проблеме на подручју ове општине изазвала је и вода која се слива са околних брда и планина, пренијела је Телевизија "Исток" која је на свом сајту објавила снимке поплављене општине.

Републички хидрометеоролошки завод Србије /РХМЗ/ упозорио је на нове обилне падавине током дана, са јаком кишом и пљусковима у Срему, западној, централној и југоисточној Србији.

У појединим дијеловима Београда могући су пљускови са грмљавином, а за територију цијеле Србије проглашен је жути метеоаларм, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Невријеме праћено грмљавином и обилним пљусковима које је синоћ око 21.00 час захватило Бор изазвало је велике проблеме у руднику РТБ-а "Велики Кривељ".

Главна метеоролошка станица на Црном врху измерила је историјске падавине од 132 литра кише по квадратном метру, преноси РТС.

Рад на најнижим етажама овог површинског копа био је привремено заустављен због бујичних потока који су муњевитом брзином потопили електромрежу, па су рударске машине и пумпе у неколико наврата на кратко остајале без струје.

"Водосабирник је, на срећу, прихватио сву количину воде, струју смо добили, очистили рудничке путеве, пустили пумпе и стабилизовали рад у јутарњим часовима", рекао је управник кривељског копа Милан Делић.