latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:20 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Бихаћ подржао кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе

Град Бихаћ данас је званично подржао кандидатуру Града Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

- Овим шаљемо одређене сигнале који су можда необични у овој нашој земљи, гдје су људи навикли да се свађају, а не да сарађују. Један од резултата ове наше данашње посјете је конкретан и тиче се пројекта који се односи на културу. Главни приједлог јесте да се културне сцене Бихаћа и Бањалуке повежу, да имају заједничке пројекте и да Бихаћ и његова култура сцена буду партенри у нашој кандидатури за Европску престоницу културе – казао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је са сарадницима данас посјетио Бихаћ и разговарао са градоначелником тог града Шухретом Фазлићем.

Како је договорено, пет пројеката из Бихаћа учествоваће у бањалучкој кандидатури.

- Наши људи из Тима "Бањалука 2024" су већ били у контакту и пет пројеката из Бихаћа ући ће у пројекат Европске престонице културе као заједнички регинални концпет. Ми ћемо у октобру званично предати нашу кандидатуру у Бриселу, на којој смо вриједно радили годину и по – казао је Радојичић.

Он сматра да ће ова регионална димензија и порука да се може сарађивати и проширивање концепта, бити сјајна порука препозната како и у БиХ, тако и у региону.

-Сигруно је да ако добијемо Европску престоницу културе 2024. године да ће се подићи културна сцена и у Бањој Луци и Бихаћу, и да са тим и једни и други можемо довести више гостију и туриста, а тиме више новца и посла у наше градове. Најсрдачније се захваљујем и колеги Фазлићу и културним радницима у том граду на пруженој подршци у овом значајном пројекту из културе – рекао је Радојичић.



Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изразио је задовољство посјетом градоначелника Бање Луке том граду.

– Подржаћемо Бањалуку у кандидатури за Европску престоницу културе и предложићемо одређене пројекте из Бихаћа. Заиста смо срећни што можемо заједно да радимо на томе. И на тај начин хтјели смо да пошаљемо поруку и окружењу и овој држави да смо спремни за сарадњу и да можемо да испричамо једну лијепу причу – закључио је Фазлић.

Током ове данашње узвратне посјете Бихаћу, представници двије администрације разговарали су и о другим темама из комуналних послова и образовања.