latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:31 | Аутор: СРНА

Басташић: Лукајић поручио да је оптужница против њега монтирана

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је Срни да је пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић поручио да је оптужница против њега, која је написана на више од стотину страна, монтирана.
Дане Лукајић - Фото: РТРС
Дане ЛукајићФото: РТРС

Басташић је истакао да је одлука Жупанијског суда у Загребу да Лукајићу буде продужен притвор за два мјесеца најтеже пала његовој породици и њему самом, али и свим члановима Удружења "Јадовно 1941", чији је Лукајић члан.

"Овакво нешто Дане Лукајић није заслужио. Ријеч је о честитом и поштеном породичном човјеку, који је у претеклих 15 година на десетине пута био у Хрватској, а осам пута са нама на Јадовну", рекао је Басташић.

Он је навео да има одређене информације да ће се продужење протвора правдати чињеницом да су годишњи одмори, због чега већина од неких 100 свједока, који треба да се изјасне у истражном поступку, нису доступни.

Басташић је подсјетио да се Лукајић изјаснио као држављанин Србије и тражио да се процес настави у Србији.

"Надамо се да ће се то десити и прије истека ова два додатна мјесеца, као и да ће процес бити брзо завршен и да ће Лукајић врло брзо поново бити са својом породицом", додао је Басташић.

Некадашњем официру у органима безбједности Пете војне области Југословенске народне армије Дани Лукајићу /67/ продужен је притвор за два мјесеца, изјавио је Срни портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић.

"Крајем јула Државно тужилаштво предложило је продужење истражног затвора, што је судија истраге прихватио. То значи да истражни затвор Дани Лукајићу може трајати до 30. септембра", навео је Девчић.

Дане Лукајић ухапшен је 30. јуна у Личком Петровом Селу. Њега су хрватски полицајци извели из аутобуса којим је група ходочасника путовала на обиљежавање 77 година од страдања више од 40.000 већином Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Министарство унутрашњих послова Хрватске тада је саопштило да је Лукајић ухапшен због сумње да је "починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године".