latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:40 | Аутор: СРНА

Бањалучки Универзитет напредовао на "Вебометрикс" листи

У конкуренцији 27.000 високообразовних институција свијета Универзитет у Бањалуци на најновијој "Вебометрикс" ранг-листи интернет видљивости универзитета заузео је 3.393. позицију, подаци су са интернет странице "Вебометрикса".
Кампус Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Кампус Универзитета у БањалуциФото: РТРС

Из Универзитета је саопштено да је, према извјештају за јул, бањалучки Универзитет остварио помак.

"У јануару ове године, Универзитет је био на 3.546 позицији и био је на четвртом мјесту у БиХ, сада је заузео другу позицију. Прије годину дана налазио се на 4.834 позицији у свијету и на седмом мјесту у БиХ", наводи се у саопштењу.

Први у БиХ је Универзитет у Сарајеву који се налази на 2.361 мјесту ове листе, наводи се на страници "Вебометрикс".

Испред универзитета у БиХ налази се Београдски универзитет, који је на 1.025. мјесту.

"Вебометрикс" позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе – од високо цитираних веб-публикација, до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке и друге публикације Универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.

Првих 26 мјеста у свијету на "Вебометрикс" ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети, први је Харвард, који већ годинама држи ту позицију, слиједе Универзитет Станфорд и Масачусетски технолошки институт.

Када је ријеч о европским универзитетима, најбоље рангиран је Универзитет у Оксфорду, који се ове године нашао на седмом мјесту.

"Вебометриксову" листу развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.