latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:53 | Аутор: СРНА

Дан сјећања на страдале и прогнане Србе 4. августа у Бачкој Паланци

Централна државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" биће одржана у суботу, 4. августа у Бачкој Паланци, када ће парастос жртвама служити Његова светост патријарх српски Иринеј, најављено је данас из Владе Србије.

Након парастоса усљедиће обраћања свједока страдања Јелене Кнежевић, која је у августу 1995. године у избегличкој колони дошла у Србију, предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Централној државној манифестацији присуствоваће представници влада Србије и Републике Српске, скупштина Србије и Републике Српске, као и представници других државних органа Србије и Републике Српске.

Најављено је присуство и представника Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројних грађана.

Централна државна манифестација почеће у 20.00 часова на стадиону Спортско рекреативног центра "Тиквара" у Бачкој Паланци.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица тражиле спас у Србији.