latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:35 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

У Доњој Градини обиљежен Међународни дан сјећања на ромске жртве Холокауста

У Спомен-подручју Доња Градина обиљежен је Међународни дан сјећања на ромске жртве Холокауста у Другом свјетском рату. Обиљежавање овог датума организовало је Удружење жена Ромкиња Боља Будућност, уз подршку Женске ромске мреже "Успјех" и Мисије ОЕБС-а.

Масовна хапшeња Рома на тeриторији НДХ, и њихове депортације у Јасеновац почeла су у мају 1942. годинe. У овом злогласном систему логора смрти на најсвирепији начин убијено их је око 40.000. Стратиште предака посјетили су припадници ромске популације из цијеле БиХ.

"Хвала нашем удружењу и Индири Бајрамовић која се потрудила да нам покаже оваква мјеста, да можемо причати својим унуцима да нас Рома има свуда", рекла је Наза Јусић из Тузле.

Њена суграђанка Борка Бобарић нагласила је да је веома важно да постоји обиљежје ромског страдања у Европи како се злочин не би заборавио.

Циљ организатора је да наредних година обиљежавању овог важног датума присуствује више званичника, али и потомака невино страдалих жртава.

"Мислим да је то још увијек недовољан број, поготово нас Рома, за одавање почасти за толики број жртава, јер то није био мали број погубљених жена, дјеце, стараца, па и мушкараца", изјавила је Индира Бајрамовић из Удружења Женска ромска мрежа „Успјех“.

Борислав Бојић, предсједавајући Заједничке комисије парламента БиХ за људска права, каже да ромским удружењима треба обезбиједити додатна средства с којима би они били у могућности, обзиром да су слабо организовани, да могу да дођу на стратиште и да се поклоне онима који су страдали у логору Јасеновац.

Дан сјећања на ромске жртве Холокауста широм Европе обиљежава се 2. августа, у знак сјећања на 2. август 1944. године, када је у Аушвицу у једној ноћи убијено 2.897 Рома.