latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:38 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Лукач: Министарство безбједности потпуно подбацило

Министар унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Мркоњић Граду да је Министарство безбједности БиХ потпуно подбацило када је ријеч о рјешавању проблема мигрантске кризе у БиХ.
Драган Лукач (Фото: n1info.com) -
Драган Лукач (Фото: n1info.com)

Лукач је рекао новинарима да о неозбиљности те институције говори податак да се ресорни министар Драган Мектић недавно "негдје на плажи излежавао", због чега на дневни ред у Савјету министара није дошла иницијатива о расправи о мигрантима.

Он је рекао да је то неозбиљно, јер миграције јесу велики проблем БиХ.

"Имали смо раније приче од Мектића, Министарства безбједности и људи из тог окружења да то није и неће бити проблем за БиХ, те да овдје малтене уопште неће бити миграната. Видимо сада да сваки дан долази стотине нових људи, а да се и даље са нивоа БиХ и Министарства безбједности ништа не ради. Не знамо ни ко нам улази, ко пролази", истакао је Лукач.

Он је навео да међу мигрантима сигурно има људи који су били у борбеним дејствима.

"То су људи од којих се сутра могу очекивати и одређени потенцијални терористички акти, а нисмо спремни уопште да се са тим носимо", рекао је Лукач.

Он је истакао да је потпуно неприхватљив план да се мигранти смјештају у српским селима у Унско-санском кантону у Федерацији БиХ /ФБиХ/, јер би то значило нови егзодус Срба са тих простора.

"И потпуно етнички очишћен простор. То не може бити прихваћено од Српске и апсолутно смо против таквог начина рјешавања мигрантске кризе", рекао је Лукач.

Он је упитао шта ће бити с мигрантима када дође зима, те да ли ће они остати у БиХ с обзиром на то да Хрватска све више затвара своју границу.

"Овдје ће БиХ постати један камп за мигранте, а ми немамо ни основни програм и план како рјешавати тај проблем. То би требало да се ради са нивоа органа БиХ, а видимо да су они у расулу и да апсолутно по том питању не дају никакво рјешење", оцијенио је Лукач.

Коментаришући иницијативу хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да се изврше измјене Закона о азилу према коме би мигранти евентуалну обраду захтјева за азил чекали 24 часа умјесто 14 дана, Лукач је рекао да ће се о томе вјероватно расправљати.

"Видјећемо шта ће бити закључак. Не могу сада да причам у име СНСД-а, али то ће се рјешавати у парламенту БиХ и видјећемо с каквим приједлозима ће се изаћи", рекао је Лукач.

Он је нагласио да Српска има иницијативу предсједника Милорада Додика да се у Српској формира Координационо тијело које ће пратити кретање миграната кроз Републику.

"Већ сутра ће на Влади та иницијатива бити покренута од стране МУП-а, у шта ће, поред свих полицијских управа, бити укључени Цивилна заштита и локалне заједнице, посебно оне које имају проблем с мигрантима на својој територији", рекао је Лукач.

Он је истакао да ће се тако добити информације о броју и кретању миграната који пролазе кроз Српску, додајући да ће им бити помагано у хуманитарном смислу.

"Циљ је да што прије пређу преко Српске јер ми немамо ресурсе да их овдје задржавамо, правимо кампове и центре", закључио је Лукач.