latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:53 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Вулин: Сами чувамо небо над Србијом

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је небо над Србијом слободно и да га сами успјешно чувају припадници Војске Србије.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Војска Србије, наше ваздухопловство и авијација су у стању већ сада да чувају наше небо и да за то не тражимо помоћ ни од кога", рекао је Вулин на аеродрому Батајница гдје су припадници рода авијације Војске Србије обиљежили свој дан у знак сјећања на 2. август 1893. године, када је ступила на снагу уредба о војном устројству.

Вулин је најавио и да ће модернизација авијације бити настављена од "набавке нових Миг-ова преко нових хеликоптера до побољшавања материјалног положаја припадника авијације", саопштено је из Министарства одбране Србије.

Авијација је данас најважнији род вида Ратног ваздухопловства /РВ/ и противваздухопловне одбране /ПВО/, а намијењена је за дејства по објектима у ваздушном простору, борбу за превласт у ваздуху, дејства по објектима на копну и води, као и извиђање и превоз ваздушним путем.

Почеци српске авијације, како наводе војни историчари, везују се за 1912. годину, када су на школовање у Француске пилотске школе упућени први летачи.

Прва ваздухопловна команда формирана је у Нишу 24. децембра 1912. године, а прва дејства српска авијација испољила је приликом опсаде Скадра 1913. године.

Велики квалитативан скок српско ваздухопловство остварило је на Солунском фронту уз помоћ Француске, настављајући традиције српске авијатике.

У периоду између два рата, од прве двије ескадриле развија се модерно ваздухопловство са више стотина авиона.

У Априлском рату 1941. године, авијација се као главна снага тадашњег Југословенског краљевског ваздухопловства одлучно супротставила њемачком Луфтвафеу.

Током Другог свјетског рата дио летача наставио је да се бори у саставу савезничких ваздухопловстава, а дио је учествовао у оснивању јединица авијације Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/.

Из тих јединица авијације, од 1945. до 1991. године развило се респектабилно ваздухопловство, чији припадници су учествовали у одбрани земље током НАТО агресије 1999. године.