latinica  ћирилица
02/08/2018 |  16:01 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Општина Пелагићево обиљежила крсну славу

Општина Пелагићево данас обиљежава крсну славу, Светог Пророка Илију. Сумирани су остварени резултати за четврт вијека постојања. Почаст је одата страдалим у протеклом рату.

Пелагићево, које броји 7.500 становника, на Илиндан је обиљежило 25 година од оснивања Општине. Главни приходи су из аграра, али се афирмишу и туризам и култура у којима млади виде своју шансу.

Никола Каштеровић, графичар из овог града, каже да сама чињеница што живе у мјесту гдје је рођен Васо Пелагић, треба да буде подстицај за развој културе.

Релизовани су пројекти наводњавања, спортска дворана, спомен-соба, централни споменик, амбуланта. Звршвају и објекат културно-админстративног центра.

"Могу са поносом да кажем да су људи, који су оформили општину Пелагићево, оформили све институције које су потребне за функционисање општине, тако да можемо створити још бољи амбијент за рзавој привреде", истакао је предсједник Скупштине општине Пелагаићево Славко Тешић.

Симо Стакић, начелник општине Пелагићево, каже да ће на дан обиљежавања 25 година постојања ове општине, администрација локалне управе преселити у нову зграду.

Општина Пелагићево формирана је годину дана касније од Републике Српске. У Одбрамбено-отаџбинском рату из ове општине страдало је 85 бораца којима се на дан славе Светог Илије одаје почаст.

Влада Републике Српске до сада је у ову општину уложила више од 20 милион марака. А у току је изградња пословне зоне, за коју је заинтересован израелски инвеститор, који има намјеру да гради фабрику пиротехничких средстава.