latinica  ћирилица
02/08/2018 |  16:29 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Којић: Мујановићу притвор до три мјесеца

Истражни судија Вишег суда у Београду одредио је притвор у трајању до три мјесеца бишем управнику логора у Храсници Хусеину Мујановићу, осумњиченом за ратне злочине над српским цивилима, због опасности од бјекства.
Мирослав Којић (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Мирослав Којић (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija)

Судија је навео да, према Споразуму о правној помоћи у кривичним стварима између министарстава правде БиХ и Србије, органи правосуђа БиХ могу тражити Мујановићево изручење и током истражног поступка.

Савјетник у Амбасади БиХ у Београду Мирослав Којић рекао је Срни да су разлози за одређивање притвора то што постоји опасност од бјекства, јер Мујановић није држављанин Србије, него Црне Горе и БиХ.

Којић је додао да је истражни судија одредио притвор и истрагу, јер постоји основана сумња да је Мујановић извршио кривично дјело ратног злочина против цивила, на основу доказа изведених из једне службене забиљешке, као и три записника о саслушању свједока из 1994. и 1996. године, те фотокопије одлуке о разрјешењу Мујановића као управника затвора из 1992. године.

Судија је одлучио на основу свих тих материјалних доказа који су били у спису, док је Мујановић одбио браниоца по службеној дужности и ангажовао свог адвоката.

Којић је рекао да је породица посјетила Мујановића и одобрено им је максимално, како може по закону, да га обилазе три пута мјесечно.

Сваких 30 дана суд ће разматрати разлоге за даљи продужетак или укидање притвора.

Мујановић се налази у истражном затвору у Београду.