latinica  ћирилица
02/08/2018 |  16:46 | Аутор: СРНА

Суд БиХ потврдио оптужницу за међународну трговину људима

Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету "Елвис Салчиновић и други" која оптужене терети за више кривичних дјела којима су стекли новчану корист од 5.782.094 КМ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Елвис Салчиновић оптужен је да је од 2012. године до 2015. године руководио групом за организовани криминал, којој су приступили Денис и Тони Хамидовић, Вехбија Салчиновић, Лука Хрустић, Кенан Фрндић, Божидар Тришић, Недељко Дакић и друга њима позната лица, ради врбовања, превоза, предаје и примања женских и малољетних лица за различита кривичних дјела крађе у држави у којој та лица немају пребивалиште или држављанство.

Оптужени су да су недозвољено преводили и омогућавали превођење једног или више лица преко границе БиХ и да су за то сачињавали, набављали и посједовали лажне путне и личне исправе, саопштено је из Суда БиХ.

Новцем стеченим извршењем кривичних дјела, односно експлоатацијом жена и малољетних лица, оптужени су куповали покретну и непокретну имовину, дограђивали и повећавали вриједност властите имовине, располагали њом, вршили конверзију и њихов пренос с циљем озакоњења прибављеног новца.

Елвис и Вехбија Салчиновић, Денис и Тони Хамидовић и Кенан Фрндић оптужени су за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима међународна трговина људима, фалсификовање исправе, давање мита, давање дара и других облика користи и прање новца.

Лука Хрустић оптужен је за међународну трговину људима, давање мита, дара и других облика користи.

Оптужница терети Недељка Дакића за међународну трговину људима и давање мита, а Божидара Тришића за међународну трговину људима, те злоупотребу службеног положаја или овлашћења, фалсификовање или уништавање службене исправе и примање мита.