latinica  ћирилица
02/08/2018 |  18:02 ⇒ 04/08/2018 | 17:38 | Аутор: РТРС

Бенон за РТРС: Хладни рат још није завршен, а Трамп има намјеру да га оконча (ВИДЕО)

Стив Бенон, бивши стратег Доналда Трампа, који је и најзаслужнији за његову побједу на предсједничким изборима у Америци, у ексклузивном интервјуу за нашу телевизију тврди да би Балкан у новом геостратешком окружењу могао добити много важније мјесто на свјетској сцени. Амeричка економија биљежи значајан економски раст, Хладни рат још није завршен, а предсједник САД има намјеру да га оконча.
Интервју са Стивом Беноном - Фото: РТРС
Интервју са Стивом БенономФото: РТРС

Џорџ Сорош је, према ријечима Стива Бенона, отац свог зла. Тврди да Сорош милијардама долара америчког новца покушава да промијени изглед Европе. Основао је невладине организације који су се повезали са љевичарским медијима да би били опозиција популистичким и националним странкама широм Европе, каже Бенон додајући да је циљ бити противтежа Сорошу и његовим, како сматра, лошим намјерама у Европи.

"Мислим да Џорџ Сорош шири веома негативан утицај по свијету. Мислим да је урадио пуно да наштети Европи и да је цијела ова ствар са мигрантима, отвореним границама, што је заиста наштетило тим земљама, довела до реакције у земљама као што су Мађарска, Аустрија и Италија. Све то долази од иницијатива које је покренуо Сорош", истиче Бенон.

"Европа је веома важна за предсједника Трампа и очигледно врло важна за Сједињене Државе, јер сте ви мајка-цивилизација из које је нови свијет настао," истиче Бенон. Мишљења је да ће Балкан постати много важније мјесто на свјетској сцени, гдје у новом геостратешком окружењу Кина, Иран и Турска формирају неку врсту савеза. Када је ријеч о Хладном рату, Бенон је мишљења да он није завршен.

"Мислим да је врло важно оно што се десило у Хелсинкију, то је позитивно. Понуда Путину да посјети Вашингтон такође је позитивна, након чега је Путин позвао предсједника Трампа у Русију. Мислим да је то начин на који се треба комуницирати", каже Бенон.

Либерали у нашој земљи и прогресивци увијек су жељели да разговарају, каже Бенон. Из тога је, додаје, проистекао Дејтонски мировни споразум.

Интервју можете погледати и на енглеском језику.