latinica  ћирилица
02/08/2018 |  18:03 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

СЗО нема ни на видику; нова БиХ, највјероватније приједлог за Космет

Два дана прије истека рока, Заједнице српских општина нема ни на видику, а Приштина каже да је то био рок само за представљање нацрта. Цртање граница им зато добро иде, а већ су доцртали Прешево у приједлогу споразума са Београдом, док су обрисали границу са Албанијом. Аналитичари из Приштине, ипак цртају линију по средини наводећи да је нова БиХ, највјероватнији приједлог за Космет.

Заједница српских општина неће бити формирана до рока, а чека се одговор Срба са сјевера који су већ пријетили самопроглашењем заједнице. Штавише, након појаве гласина да би то могао да буде и дио међусобно договореног инцидента који би створио де факто подјелу на терену како би Албанци лакше прихватили разграничење, Игуман Високих Дечана, Сава Јањић, затражио је од лидера да то јавно демантују.

"Довели сте ме у ситуацију да одговарам на непристојне и неуљудне трачеве, јер овдје нема ниједне информације, овдје нема ничега. Људи кажу чули смо, постоје трачеви, постоје шупље приче", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Заједница није формирана, јер тако нису рекли Американци, каже аналитичар, Неџмедин Спахиу. Што се тиче сценарија о размјени територија или подјели, сматра да је рјешење већ договорено, барем међу битним факторима, а приче ће послужити да то лакше прихвате грађани и остатак међународне заједнице.

Спахиу каже да на Косову круже приче да ће то бити нека врста БиХ на територији КиМ.

Празна прича или не, Хашим Тачи је поновио да ће, ако дође до обостраног споразума, Прешевска долина припасти Косову, док Албанија, како је најавио министар Пандели Мајко, од идуће године, брише границу с Косовом.

Пандели је рекао да је албански премијер Еди Рама већ донио одлуку да од 1. јануара започиње слободно кретање између Албаније и Косова.

Међутим, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да је Енвер Хоџа мртав и да од Велике Албаније нема ништа, док је министар одбране Србије Александар Вулин истакао да је Србија спремна да заштити своју територију и нада се да нико неће покушати да спроведе идеју Велике Албаније.

Какво год било будуће Косово, биће везано за Албанију, јер су већ до сад потписали десет билатералних споразума, кажу аналитичари.

Најава отварања граница између Косова и Албаније представља наставак њихове функционалне интеграције, којом се суштински, али не и формално, реализује идеја "Велике Албаније", сматра Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду.

Он каже да су од 2009. године Приштина и Тирана "потписали више од 10 билатералних споразума".

Међутим, подсјећа и да је 2006. године Контакт група рекла да се дефинишу три принципа у вези са будућношћу Косова.

Један од њих био је, наводи Пророковић, да нема уједињавања Косова са неком сусједном државом.

Лондон за Косово има своју агенду и као предсједавајући, најавили су скидање теме с дневног реда сједнице Савјета безбједности, јер је то за њих завршена прича. Непријатељски акт према Србији, али неће ништа промијенити одговарају, српски лидери.