latinica  ћирилица
02/08/2018 |  19:00 | Аутор: СРНА

Пленковић: Мост се гради на хрватској територији

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да жели све најбоље БиХ, али да се Пељешки мост гради на територији Хрватске, за коју је то стратешки пројекат који финансира ЕУ.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

"Предочили смо сву нашу аргументацију која се односи на дијалог са БиХ у протеклих десетак, 12 година. Европска комисија је, када је све то проучила, одлучила да суфинансира Пељешки мост", рекао је Пленковић на конференцији за новинаре у Загребу.

Он је навео да ће Хрватска одговорити на писма дијела власти БиХ у вези са почетком градње Пељешког моста, као што је одговорила и на прошлогодишња писма предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и његовог замјеника Вјекослава Беванде.

"Желим БиХ све најбоље. Ако имате мост испред Неума висине 55 метара и размака више од 200 метара између стубова, онда не знам каква врста брода не би могла проћи испод тог моста", додао је Пленковић.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић упутио је писмо Пленковићу у којем се тражи да Хрватска обустави градњу Пељешког моста док не буде ријешено питање границе на мору између двије земље.