latinica  ћирилица
02/08/2018 |  19:17 ⇒ 19:20 | Аутор: Независне

Катар нуди сарадњу бањалучком рукомету

Рукометна асоцијација Катара је заинтересована за улагања у Бањалуци и сарадњу са бањалучким рукометом, рекао је данас Борис Врховац, познати физиотерапеут из града на Врбасу.
Катар нуди сарадњу бањалучком рукометом - Фото: nezavisne novine
Катар нуди сарадњу бањалучком рукометомФото: nezavisne novine

Врховац, који је познат по једној од највећих колекција спортских дресова и реквизита на свијету, 13 година је провео у овој арапској земљи, а био је главни физиотерапеут у репрезентацији Катара, селекције која је била домаћин Свјетског шампионата 2015. и која је баш те године освојила сребрну медаљу.

Врховац је током рада у Катару стекао много пријатеља, а међу њима су и Ахмед Мохамед ал Шаби, предсједник Рукометне асоцијације Катара, и потпредсједник Централне банке Катара те генерални секретар QХА Калиф Тејсир, који су јуче боравили у Бањалуци.

"Да, дошли су да ме виде, дуго се знамо, пријатељи смо и поштовање између нас је огромно. Осим тога, ту су и да ми честитају рођење сина", каже Врховац.

Он додаје да је са гостима из Катара разговарао о бањалучком рукомету, а постоји жеља да не остане све само на ријечима.

"Разговарали смо и о спорту, наравно, а они су више него заинтересовани за сарадњу и улагање у бањалучки спорт. Прерано је рећи да ли би то било улагање у неку спортску дворану, игралиште, балон или рукометну академију, али свакако је да постоји велика жеља да се и по овом основу приближимо једни другима", каже Врховац и додаје да ће у наредном периоду покушати да у Бањалуци уради нешто више по овом питању и да ову прилику за унапређење бањалучког рукомета, али и спорта уопште, треба искористити.

Катар је најбогатијија земља свијета, а колика је моћ новца у спорту можда најбоље илуструје и примјер рукометне репрезентације ове земље. Иако је QХА основана још 1968, Катар се први пут на неком међународном рукометном такмичењу појавио на Азијском првенству 1983. и првих двадесетак година нису имали много успјеха. Године 2002. су на Азијском првенству освојили друго мјесто, а прави процват десио се 2011, када је Катар одређен за домаћина СП 2015. Новац им није био проблем па су кренули у ревитализацију рукомета у земљи и то кроз натурализацију играча, искористивши правило да играчи који три године нису играли службене мечеве за своје националне селекције могу наступати за друге земље.

Многима се није свидјела оваква пракса, али Катар се није обазирао па је створио једну од најјачих рукометних репрезентација која је без проблема 2014. постала шампион Азије, а годину дана касније замало и свјетски шампион. Први пут су наступили на Олимпијским играма, и то 2016. у Рио де Жанеиру, гдје су догурали до четвтфинала. Сви играчи су добро награђени за наступе па ни не чуди што многи најбољи играчи свијета одабиру баш ову земљу гдје ће окончати своју рукометну каријеру.

У Катару је од 2014. некадашњи најбољи голман свијета и освајач Лиге шампиона са Барселоном Добојлија Данијел Шарић, који је први голман репрезентације ове арапске земље.